Schoolkrantje

import vooraf 7 mei 2010 Leven

Lot Feijen. Onthoud die naam, want ze gaat op 9 juni drie tot vijf zetels scoren bij de Tweede Kamerverkiezingen. Naar eigen zeggen, voegen we er voor alle zekerheid aan toe. Lot Feijen is door kijkers van het televisieprogramma Lijst 0 van BNN gekozen tot lijsttrekker van de politieke partij die de jongerenzender had opgericht. De partij die Feijen won, heet LEF. Als u straks in het stemhokje staat: lijst 17, nummer 1. Lot Feijen.

Goed beschouwd is de komst van LEF, de verkiezing van Lot Feijen tot lijsttrekker en het feit dat ze echt mee gaat doen aan de Tweede Kamerverkiezingen natuurlijk een typisch voorbeeld van ‘schoolkrantje spelen’. Toen Lot Feijen en haar lijstgenoten zich definitief lieten registreren als kandidaten voor de LEF-lijst, was er nog geen begin van een verkiezingsprogramma. Dus Feijen en haar medekandidaten hadden op dat moment geen flauw idee waar hun partij voor of tegen zal zijn. Ze namen een week om een verkiezingsprogramma in elkaar te knutselen. Daarbij (stiekem) geholpen door Sophie Hilbrand en Filemon Wesselink van BNN, de twee die ‘hun’ lijsttrekker bij haar presentatie zaten te knuffelen alsof ze hun eigen baby was.

Lot Feijen en haar kornuiten beloven (even los van de inhoud, die komt nog wel) al die stoffige achterkamertjes in Den Haag eens flink schoon te vegen, boenen en spuiten. Te zeggen waar het op staat. Doen wat ze beloven. Heeft zo’n partij toekomst? Je gezond verstand zou zeggen van niet. Als de bestaande politieke partijen verstandig zijn, zorgen ze dat ze niet alleen babyboomers en nog ouderen aanspreken met hun programma én hun daden, en dan is zo’n jongerenclub helemaal niet nodig. Aan de andere kant: jongeren zijn voor onze maatschappij toch echt waardevoller dan honden, katten en hamsters, en toch haalde de one-issueclub Partij voor de Dieren bij de vorige Kamerverkiezingen ook twee zetels. Met een zevendedagsadventiste als lijsttrekker; da’s misschien nog wel discutabeler dan een gesjeesde journalistiekstudente.

Het ‘schoolkrantje spelen’ gaat dus door, en als BNN er met behulp van belastinggeld even een lekkere campagne op radio, tv en internet tegenaan gooit, kan het zomaar leiden tot de komst van het zoveelste splinterclubje in de Tweede Kamer. Is dat erg? Nee. Verandert het iets aan de wereld? Totaal niet. Zinloos dus? Ach… Misschien dat Job Cohen wel met Lot Feijen in debat durft…


Jan Dijkgraaf (j.dijkgraaf@hpdetijd.nl)

Reageer op artikel:
Schoolkrantje
Sluiten