‘VI duurt te lang’

import de kring 7 mei 2010 Cultuur

Het komt zelden voor dat een tv-maker zijn eigen programma te lang vindt. René van der Gijp is er zo een. “Voetbal International zou eigenlijk dertig minuten korter moeten. Anderhalf uur lang het gas erop, dat kán gewoon niet.”

Ex-international Van der Gijp speelt de rol van geinponem in het anderhalf uur durende voetbalouwehoerprogramma van RTL 7. Maar de voormalige rechtsbuiten van PSV is ook de man met de meeste praktijkervaring. Hij speelde vijftien interlands. Zover zijn de voormalige schoffelaars Johan Derksen (rol in Voetbal International: de brute boss) en Hans Kraay junior (boksbal van Derksen), laat staan Wilfred Genee (aangever) bij lange na niet gekomen.

Van der Gijp: “Iedereen die ik spreek – Roy Makaay laatst ook – zegt: ‘Hartstikke leuk, dat programma van jullie. Enige minpunt: het duurt te lang.’ Als de kijkers nou zouden zeggen: ‘Het gaat nergens over en de presentatie is kut,’ ja, dan heb je een serieus probleem. Maar dit is zo makkelijk te veranderen! We hebben nu weleens 600.000 kijkers. Ik ben ervan overtuigd dat we er 800.000 kunnen halen met twee keer 25 minuten, onderbroken door twee reclameblokken van vijf minuten.”

“Ik ben naar een voorstelling van Theo Maassen geweest. Duurde twee uur. Ook véél te lang. Dat heb ik na afloop ook tegen hem gezegd: ‘Theo, de tranen liepen over mijn wangen van het lachen, maar na zeventig minuten dacht ik: nu heb ik genoeg gehad.'”

Volgens Van der Gijp denken Derksen, Genee en Kraay ook dat het programma leuker, flitsender zou worden als het korter is. “Maar ja, RTL beslist.”

Maar powerhouse Derksen, wiens blad drie ton per seizoen aan RTL betaalt, heeft toch wel íets in de melk te brokkelen? Dat valt tegen. De wil van RTL is wet, herhaalt Van der Gijp.

En passant vertelt hij dat hij duizend euro per aflevering toucheert. “Voor een lezing vraag ik drie- à drieënhalfduizend, dus eigenlijk kun je dát dan beter doen, maar ik vind dit gewoon hartstikke leuk. En het levert natuurlijk aanvragen voor lezingen op, dat ook.”


In hoeverre is het programma – tijdens het WK zendt Van der Gijp c.s. dagelijks uit vanuit het Scheveningse Kurhaus – voorbereid? “Niet! Iedereen komt tien minuten voor aanvang binnen, geeft mekaar een hand en even later gaan we los. Het is allemaal volkomen naturel.”

Reageer op artikel:
‘VI duurt te lang’
Sluiten