Spring naar de content

Zin in spin

Het EO-programma Moraalridders had vorige week Jack de Vries (CDA) in de uitzending. En wie Jack zegt, zegt campagne. Hij vertelde dat Job Cohen weigert mee te doen aan een een-op-een-debat met Jan Peter Balkenende.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Op de terugweg twitterde De Vries: "Jammer dat Cohen toch geen 1 op 1 debat wil, zo lees ik op ANP." Dat is waar Jack de Vries goed in is: spin.

Hij bedenkt een nieuwsfeit en zorgt dat het wáár lijkt. De PvdA liet in een reactie weten dat De Vries niet moet zeuren; er staan nu al vijf debatten gepland waar Cohen en Balkenende, naast enkele andere lijsttrekkers, tegen elkaar in het strijdperk zullen treden.

De Vries ging overigens voorbij aan het feit dat Balkenende in 2006 weigerde in debat te gaan met Wouter Bos.

Die laatste stelde in 2006 voor om in alle provincies een 'premiersdebat' te organiseren met Balkenende. De uitnodiging daartoe liet hij bezorgen op het Torentje, vergezeld van een grote bos rode rozen. "Nu ben je lijsttrekker, nu moet je de kiezers duidelijkheid bieden," zei Bos destijds. Balken-ende ging toen niet in op de uitnodiging. Volgens hem was hij 'ingehuurd om het land te regeren'. "En niet om de problemen van Wouter Bos op te lossen."

Het lijkt erop dat Balken-ende nu dus wél met de PvdA in debat wil. Dat zegt iets over de staat van de partij, en vooral over haar zelfverzekerdheid. Balkenende is bang dat hij het anders, ondanks zijn premierbonus, misschien aflegt tegen de 'staatsman' Cohen.

Saillant detail is dat Moraalridders Andries Knevel en Tijs van den Brink middels datzelfde Twitter het 'nieuwsfeit' aan het pluggen waren bij, onder meer, collega's van de NOS. Toen een twitteraar Knevel verweet wel erg makkelijk mee te gaan in de spin van het CDA, antwoordde deze: "Dat leren we van de PvdA-applausmachines zo hier en daar," daarmee impliciet toegevend onderdeel uit te maken van de CDA-publiciteitsmachine.


Hoe dan ook, Jack de Vries is begonnen zich ertegenaan te bemoeien. De campagne is nu écht begonnen.