Brinkmangate: strategie of schisma?

bas paternotte 11 mei 2010 Politiek

Dat gaat lekker bij de PVV. Hero Brinkman liet een bommetje ontploffen door te pleiten voor meer democratie binnen de PVV. Een aardig initiatief. Brinkman laat hiermee zien een democraat te zijn. Maar wat gaat Geert Wilders doen? Vanmiddag weten we meer. Er zijn twee opties.

UPDATE 11.32 – Hero Brinkman mag blijven van Geert Wilders.

Brinkman pakte het gisterenavond slim aan. Terwijl hij bij Pauw en Witteman zat verscheen er tegelijkertijd een interview op Nu.nl om zijn vervolgens zijn mediaoffensief af te maken met een groot interview in Sp!ts (pdf)  en een interview aan RTL Nieuws. Ook werd hij de hele dag gevolgd door de camera’s van EenVandaag. Voorwaar een effectieve mediastrategie! Zou die briljante strategie van Wilders afkomstig zijn om het probleem van zijn ondemocratische partijstructuur aan de kaak te stellen? Die kans is klein. Het afbreukrisico van een dergelijke actie is namelijk groot: de vergelijking met LPF-praktijken en kikkers in een kruiwagen is snel gemaakt.

Toch kan Brinkmans actie positief uitvallen voor Wilders. Als Wilders meebeweegt en Brinkman prijst voor zijn initiatief en vervolgens toezegt na de verkiezingen een democratiseringsslag te willen maken bij de PVV, dan scoort hij punten. Maar als Wilders niet over zichzelf heenstapt, zet hij Brinkman uit de partij die dan vervolgens alleen door zal moeten gaan als Groep Brinkman. En dat is dan weer een erg slechte start van de PVV-verkiezingscampagne.

Nog opmerkelijker is dat Brinkman zegt dat hij met voorkeursstemmen de Kamer in wil. En dat is vreemd, want ondanks dalende peilingen is plaats elf wel degelijk een verkiesbare plek voor de oud-politieagent. Heeft Brinkman zo weinig vertrouwen in de verkiezingsuitslag dat hij tot deze coup heeft besloten? Of overweegt Brinkman voor of na de verkiezingen voor zichzelf te beginnen? Want dan is er sprake van een schisma.

Hero Brinkman heeft in ieder geval bereikt dat hij binnen de PVV een factor is om rekening mee te houden. En hij krijgt zelfs bijval van de door de PVV zo verfoeide linkse pers. “Hij is overtuigd democraat, overtuigd van de standpunten van zijn partij.

Naar verwachting tegen enen een reactie van Geert Wilders. Voor de antwoorden volgt u NOS-verslaggeefster Dominique van der Heyde op het alomtegenwoordige Twitter.

Reageer op artikel:
Brinkmangate: strategie of schisma?
Sluiten