Spring naar de content

Klaar met Paars

Het gros van de bezoekers van hpdetijd.nl heeft geen trek in een Paars kabinet met VVD en PvdA, zo blijkt uit een [[popup file="2010-05/poll_paars.png" description="poll" align="inline" ]] op de website. 68 procent van de stemmers vreest een coalitie met die twee politieke partijen. De partijen lijken echter verwikkeld in een tweestrijd. Het CDA, dat uiteraard niet buitenspel wil komen te staan, waarschuwt voor een mogelijke coalitie in de maak.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Hij ziet het 'niet gebeuren'. Dat zegt VVD-leider Mark Rutte vandaag in een interview over een eventuele regering met de PvdA. Ook de PvdA zet zich in haar verkiezingscampagne af tegen de VVD. D66 en GroenLinks hebben aangegeven juist wel oren te hebben naar een samenwerking met de liberalen en sociaaldemocraten. Maar is dat ook mogelijk?

Uit de jongste peiling van Maurice de Hond blijkt dat de VVD en PvdA - beide goed voor 33 zetels - zowel met D66 als GroenLinks op een nipte Kamermeerheid zouden kunnen rekenen. Paars-plus, een coalitie van de vier partijen samen, komt zelfs uit op 87 zetels.

Wenselijk is het in ieder geval niet, aldus demissionair minister-president Jan Peter Balkenende die tijdens een gastcollege waarschuwde voor een nieuw Paars kabinet. De basisbeurs zou onder een regering van die aard weleens kunnen worden ingeruild voor een sociaal leenstelsel, denkt de premier.