Spring naar de content

4 mei 2011

Aan het begin van de dag wordt in de Amsterdamse Damstraat een monument onthuld voor de gevallenen op de Dam een jaar eerder. De onthulling wordt live verslagen door de NOS. Verslaggeefster Marieke de Vries maakt zestien keer het grapje ‘Het hek is van de dam’, zonder dit zelf door te hebben.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Eenvandaag komt ’s avonds met een uitgebreide terugblik op het Dam-drama van 4 mei 2010. Netwerk heeft maar één item: hoe is het gesteld met de veiligheid van de Nederlandse dranghekken? Uit onderzoek door Maurice de Hond blijkt dat vooral Nederlandse dranghekken zeer vaak omvallen. Een AMC-arts vertelt live in de uitzending dat hij zich ernstige zorgen maakt over het stijgend aantal beenbreuken jaarlijks op 4 mei.

’s Avonds na elf uur zendt de VPRO een registratie uit van het toneelstuk Na Het Achterhuis. Hierin speelt Gijs Scholten van Aschat een als jood verklede zwerver die heel hard gaat staan schreeuwen in het Anne Frankhuis en Jelka van Houten is de nazaat van Anne Frank die hierdoor schrikt, tegen de draaikast valt en haar heup breekt.

Op Discovery Channel volgt om half twaalf een documentaire over ongevallen met menigten en dranghekken wereldwijd. Inclusief een reconstructie met de allernieuwste computertechnieken van het Dam-drama.

Te vrezen valt dat de werkelijkheid van 4 mei 2011 nog absurder zal zijn. Hoewel absurder dan 4 mei 2010 haast onmogelijk is.