Bounty-eiland zonder strand

import reportage 14 mei 2010 Politiek

Saba is het kleinste eiland van de Nederlandse Antillen. Het heeft een oppervlakte van 13 km2. Er wonen ruim 1400 mensen, plus zo’n 450 buitenlandse studenten van de Medische Universiteit.

Saba heeft weinig nachtleven, geen grote resorts, geen casino’s, geen grote cruiseschepen, geen witte zandstranden en geen fastfoodketens. Maar Saba heeft wel een spectaculaire onderwaterwereld, een indrukwekkend regenwoud, een unieke historische architectuurstijl en een buitengewoon vriendelijke bevolking.

Om op Saba te komen moet je via Sint-Maarten reizen. Een aantal maatschappijen vliegt direct naar Sint-Maarten. De vlucht naar Saba wordt verzorgd door Winair en duurt slechts twaalf minuten. Ook vaart er een ferry van Sint-Maarten naar Saba. Die tocht duurt anderhalf uur.

Op 10 oktober 2010 wordt het land de Nederlandse Antillen opgeheven. Waar Curaçao en Sint-Maarten autonoom worden, heeft de Sabaanse bevolking zich juist uitgesproken voor nauwere banden met Nederland. Daarom krijgt het eilandje de status van ‘bijzondere Nederlandse gemeente’. Op 1 september 2009 maakte Saba bekend niet tot 10-10-’10 te willen wachten; het wilde per direct uit de Antillen stappen. Volgens staatssecretaris Ank Bijleveld van Koninkrijksrelaties (CDA) is dat juridisch echter onmogelijk.

Reageer op artikel:
Bounty-eiland zonder strand
Sluiten