Spring naar de content

Klein Duimpje

Vijf jaar geleden had toenmalige HP/De Tijd-redactrice Astrid Theunissen een vaste baan en een dito kindvormige leegte, en begon haar jacht naar spermatozoïden. Van haar onvermoeibare zoektocht verscheen in 2005 een tussenstand in HP/De Tijd onder de titel ‘Slappe zakken’. Anno 2010 is Astrid de alleenstaande moeder van Titus.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Het omslagartikel is uitgewerkt tot een heus boek met dezelfde titel. Slappe zakken! werd gepresenteerd in het café waar Astrid jarenlang het overgrote deel van haar aspirant-zaaddonoren ronselde.

Klassieke chicklit, maar dan voor Ons Soort Mensen, en met dit verschil dat het allemaal echt is gebeurd. “Ik heb hooguit een paarse bank als rood afgeschilderd,” zo waarschuwt de schrijfster in haar voorwoord. In de shoot-out die volgt, worden voornamelijk mannen afgeknald. Er is een bescheiden rol weggelegd voor Miriam, in de journalistiek beter bekend als Mevrouw De Jong van het Volkskrant magazine, op foto twee naast de voormalige NOS-verslaggeefster Babs Assink.

Miriam heeft, zoals bekend uit de literatuur, twee kinderen met beroepssomberaar Wim de Jong, die desondanks in het boek behoorlijk op zijn lazer krijgt. Mannen die hun vrouw wél bezwangeren, deugen kennelijk al evenmin. Pikdragers hebben sowieso niet de grote sympathie in het boek: een voormalige hoofdredacteur van HP/De Tijd wordt onverholen een ‘seksist’ genoemd; diens rechterhand een ‘sulletje’. In de jacht naar kwak is kennelijk alles geoorloofd, en de zaadobsessie wordt nergens beter beschreven dan in de passage waarin een niet met name genoemde VN-redacteur in de vuilnisbak op zoek gaat naar zijn afgevulde condoom, waarvan hij vreest dat de schrijfster dat buiten zijn medeweten om heeft leeggewrongen in heur snakkende uterus. Een boek van mensenhaters voor mensenhaters, zeg je dan.

Foto vier is van Paul Damen, die in het boek Plaagstoot wordt genoemd, met naast hem Stan de Jong die merkwaardig genoeg onder zijn eigen naam figureert. Stan is de ultieme Slappe Zak die uiteindelijk naar Zuid-Spanje vlucht om zijn zaad in veiligheid te brengen. Het verlossende schot wordt ten slotte gelost door een journalist van wie de naam niet wordt onthuld, en die zich op de party ook niet liet zien, maar dat had ook niemand verwacht.


Sophie en Maddy van het VPRO-televisieprogramma Café de Liefde waren met camera aanwezig, en hebben vermoedelijk kans gezien om genoeg ruw materiaal te schieten voor een soap van dertien afleveringen, waarbij de snel ontroerde programmamaker Bram ‘tweede leg’ van Splunteren het in de eindmontage onmogelijk droog zal houden. De laatste foto is van Astrids uitgever Arend Hosman, de nieuwe hoofdredacteur van Thomas Rap. Hij is de opvolger van Hans Nijenhuis, van wie we in de Pikorde 2010 al voorspelden dat die zou teruggaan naar de krant waar hij met veel bombarie was vertrokken.