Spring naar de content

Vergissing in het lab

In de laboratoria die in dienst van de wijnindustrie werken is men constant op zoek naar het beste van twee werelden. Zo werden in 1925 op de Universiteit van Stellenbosch de pinot noir en de cinsault aan elkaar gesmeed. Professor Perold, die als matchmaker fungeerde, hoopte zo één druif te krijgen met het chique karakter van eerstgenoemde druif en de grote opbrengsten van de laatste. Pinotage was het resultaat. In Duitsland had men al hetzelfde in gedachte toen daar in 1882 de Müller-Thurgau werd uitgedokterd. Nu is het voor de hand liggend dat deze zo heet omdat de Müller-druif aan de Thurgau werd gekoppeld, maar dat is nu weer net niet het geval.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

De druif is vernoemd naar Hermann Müller-Thurgau, een Herr Doktor werkzaam aan het Geisenheim-instituut die de complexiteit, elegantie en kwaliteit van riesling wenste te laten versmelten met de vroegrijpende kwaliteiten van de silvaner. Daarbij lijkt het overigens dat de Herr Doktor in de aanloopfase niet goed heeft opgelet in de kweekkas. Recent DNA-onderzoek toont aan dat hij de silvaner heeft verward met een chasselas-soort. Nu was dat misschien nog tot daar aan toe, maar vervolgens bleek dat de ontstane Müller-Thurgau pas echt top smaakte als deze werd aangeplant op de allerbeste plek voor… riesling. En de wijnmaker die dat doet, wordt als knettergek versleten. Riesling is veel makkelijker te ver-kopen en brengt bovendien veel meer op.

Toch loopt er dan altijd wel ergens een wijngaardenier rond die zich het lot van zo’n laboratoriumvergissing aantrekt. Zo ook bij coöperatie Erste & Neue Kellerei in Alto Adige. Recentelijk ging deze volledig op de schop.

De saaie flut-etiketten werden vervangen.

En er ging een nieuwe wijnmaker aan de slag. Eentje die van deze Frankenstein-druif wat aantrekkelijks wenste te maken. Missie geslaagd. De Erste & Neue Müller-Thurgau 2009 (€9,25) is aromatische, perige, marsepeinige, gedroogde-gele-appelige, met frisse zuren bespikkelde witte. Een kruising tussen heel lekker en heel erg lekker. HH

Verkerk Wijnimport,

www.verkerk-wijnimport.nl