Spring naar de content

‘Volstrekte nerd hoort niet in de cel’

‘Belachelijk dat in de media is gesuggereerd dat het hier een zware crimineel betreft. Ooit gearresteerd voor drugshandel? Misschien omdat-ie een keer een zakje wiet van een andere zwerver had afgepakt. Over dat niveau hebben we het.” Ja, natúúrlijk kent Paul Damen, gewezen hoofdredacteur van het Nieuw Israelietisch Weekblad, de paniekzaaier die sinds 4 mei bekend staat als de ‘Damschreeuwer’. “Alle joden kennen elkaar nu eenmaal.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Eind vorige week besloot de rechtbank in Amsterdam dat de man die tijdens de Dodenherdenking met woest geschreeuw voor een kleine massapsychose en 63 gewonden zorgde, nog minimaal twee weken in voorlopige hechtenis blijft. Volgens Damen is dat ‘absurd’. “Gewoon opnemen in een kliniek en de juiste pillen geven, dát moeten ze doen.”

De Damschreeuwer heet Yaël, weet Damen, die vorig jaar met veel bombarie vertrok bij het NIW. “Hij zat een tijd in het Sinaï Centrum, een psychiatrische dagopvang voor joodse gestoorden in Amstelveen. Omdat ze geen plek meer hadden, is Yaël met een hoop andere gekken de straat op gestuurd. Hij zat altijd op het bankje naast café Luxembourg aan het Spui. In café het Spuitje kennen ze hem ook; daar mag hij niet meer in. De bedrijfsleider van de Albert Heijn-vestiging achter het paleis op de Dam heeft ik weet niet hoe vaak aangifte tegen hem gedaan wegens winkeldiefstal.”

Damen noemt Yaël een ‘psychoot’ die ‘behoorlijk verward’ is. Maar is hij ook gevaarlijk? De journalist – zelf was hij op 4 mei ook op de Dam – haalt zijn schouders op. “Nee, maar als je als manager van Albert Heijn z’n vers gejatte fles bessenjenever wilt afpakken, zal Yaël die fles wel verdedigen.”

Yaël kleedt zich als een echte jood, en is dat ook officieel, bevestigt Damen. “Die outfit is blijkbaar zijn manier om zijn identiteit overeind te houden. Verder is hij echter een volstrekte nerd. Hij begon volgens mij ook niet te schreeuwen omdat hij wilde klieren, ik denk dat hij gewoon dronken was.”

De gewonden willen schadevergoeding, heeft Damen gelezen. “Nou, ik wens ze veel succes. Bij Yaël valt niets te halen.”

Vindt hij het pijnlijk dat uitgerekend een jood de Dodenherdenking van 4 mei heeft verstoord? Weer haalt Damen zijn schouders op. “Nee, dat vind ik niet.


Joden mogen toch ook gek zijn?”