Spring naar de content

Geert heeft meer gelijk dan hij denkt

De collega’s van dagblad De Pers zijn een interessant project gestart: de Pinokkio Peiling. Met ‘extra oog voor mooimakerij, fabeltjes, hele en halve waarheden.’ Altijd leuk, doen ze in Amerika ook. Vandaag was het verkiezingspotje van de PVV aan de beurt. Wat blijkt? Geert Wilders bagatelliseert de problemen met Marokkaanse jongeren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Want Wilders stelt in zijn verkiezingsspot dat veertig procent van alle bijstandsuitkeringen gaat naar niet-westerse allochtonen. Daarnaast meent hij dat ‘Marokkanen in Nederland vijf keer vaker verdachte zijn van een misdrijf zijn dan autochtonen’.

Om te beginnen met dat laatste. Volgens een Justitiewoordvoerder ‘wordt gesteld dat dat vijf à zes keer zo hoog is’. Het is dus nog een tikkeltje vaker dan de PVV-leider in het spotje stelde. En dan de bijstandsuitkeringen. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat 44 procent van van de uitkeringen gaat naar niet-westerse allochtonen. Wilders zit met zijn 40 procent dus lager dan de werkelijkheid.

Meer over de asielzoekers van Mark Rutte, de ‘grotendeels onware bewering’ van Job Cohen en de stand van het CDA vindt u hier.