Spring naar de content

Het gaat beginnen

Het is nu een kleine maand voor de verkiezingen. Inmiddels is duidelijk geworden welke partijen belangrijk zijn voor de uiteindelijke uitslag. Mark Rutte blijkt een enorme opmars te maken, het CDA heeft een dalende lijn ingezet en de campagne van Job ‘de verlosser’ Cohen begint overduidelijk te haperen. Iets meer inhoud dan de boel bij elkaar houden lijkt vereist.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Toch zijn dit de drie belangrijkste spelers de komende weken. Inzet van de verkiezingen zijn de economie en de financiën. Wie heeft de beste plannen en wie bezuinigt het effectiefst zónder het electoraat direct in de portefeuille te raken? Geert Wilders’ PVV, D66 en in mindere mate GroenLinks zakken weg in de media-aandacht. De islamisering van Nederland en de tsunami van moslims zijn overduidelijk geen campagnethe-ma’s. Wat ook niet helpt, is dat de partijen gezamenlijk hebben besloten de campagne tot afgelopen weekeinde stil te leggen. Het Radio 1-lijsttrek-kersdebat is daardoor komen te verval-len. Goed nieuws voor eerder genoemde drie, minder voor de andere partijen. Want zichtbaarheid is key.

Maar wat gaat er nu gebeuren? Mark Rutte heeft gezegd premier te willen worden. Het is nog maar de vraag of dat verstandig is. Als Neelie Kroes zou uitspreken het premierschap te ambiëren, is de VVD verzekerd van de overwinning. Maar wordt Rutte in de beeldvorming als premierabel gezien? Volgens velen is hij nog steeds de man die bij zijn moeder woont (onjuist) en zijn eigen was niet kan doen (ook onjuist). Aan de andere kant, het Harry Potter-imago van Jan Peter Balkenende heeft hem in 2002 geen windeieren gelegd.

Het CDA worstelt met zijn boodschap. Het vindt de PvdA te links, de VVD te rechts en Balkenende moet weer premier worden. Daar lopen kiezers niet bepaald warm voor. Maar: het gaat nu beginnen. Het CDA heeft in 2006 een succesvolle campagne gevoerd en ook deze keer zal de campagnestaf weer iets moois uit de hoge hoed toveren. Dat Jack de Vries nu – zoals te verwachten viel – afgetreden is, betekent echter wel dat campagneleider Michael Sijbom, Maxime Verhagen en uiteraard Balkenende nu zelf de grote lijnen moeten gaan uitzetten. Ondertussen is donderdag 20 mei een belangrijke dag voor de VVD. Het CPB presenteert dan namelijk de doorberekeningen van de verkiezingsprogramma’s. De liberalen hebben een probleem wanneer hun bezuinigingsvoorstellen gekraakt worden. Want de VVD profileert zich met name op de economie.


Wat rest is de PvdA. Het is ontegenzeggelijk waar dat de sociaal-democraten het beter doen onder Job Cohen dan onder Wouter Bos. Maar waar wil de oud-burgemeester héén? Hij heeft iets geroepen over Nationale Akkoorden op het gebied van Sociale Zaken, maar dat is het dan ook. De recente draai op het Afghanistan-dossier werkt ook niet echt mee. Het herhaaldelijk reciteren van Iedereen telt mee is geen garantie voor het premierschap.

Conclusie: De PvdA en het CDA zullen de komende weken een duidelijke boodschap moeten formuleren. En Mark Rutte zal zijn populariteit in de peilingen waar moeten maken. De campagne is deze week begonnen. You ain’t seen nothing yet.