Spring naar de content

Zingende namen

‘Het gezelschapsspelletje is begonnen,” verzucht Frank Poorthuis: wie o wie wordt de opvolger van de op 1 juli vertrekkende Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Broertjes? Paul Witteman beweer-de vorige week in P&W dat hij ‘uit be-trouwbare bron’ had vernomen dat de keuze was gevallen op Parool-adjunct Poorthuis. Onzin, stelt Poorthuis. Maar wie wordt het dan wel?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

VS-correspondent Philippe Remarque was vorig jaar al op een soort promotiecampagne in Amsterdam. Zelf bestrijdt hij dat dat woord de lading dekt. “Ik heb slechts aan wat collega’s gevraagd wie volgens hen een geschikte opvolger voor Pieter zou zijn.” En wat antwoordden die collega’s? “Sommigen zeiden: jij. Anderen noemden andere namen.”

Remarque, in de columns van Sylvia Witteman steevast aangeduid als ‘huisgenoot P’, draait er niet omheen: “Ik ga inderdaad solliciteren. Waarom ik het zou moeten worden? Dat ga ik dus eerst aan de sollicitatiecommissie vertellen.”

Poorthuis, ooit chef van de Haagse redactie, laat in een e-mail weten dat hij niet zal solliciteren. Ook de naam Fokke Obbema, thans chef economie, zingt rond. Zijn antwoord is kort: “Ik zeg hier niets over.”

Erik van Gruijthuijsen leidde Het Parool toen de Vlaamse Persgroep die krant in 2003 overnam. Hij deed dat naar volle tevredenheid van Persgroep-topman Christian Van Thillo, die inmiddels ook eigenaar is van de Volkskrant. Toenmalig Parool-uitgever Frits Campagne is nu algemeen directeur van De Persgroep Nederland. Van Gruijthuijsen wil niet zeggen dat hij niet naar de Volkskrant wil. Hij zegt slechts: “Ik ben met niemand in gesprek en heb het prima naar mijn zin bij het ANP.”

En dan is er Broertjes’ boezemvriend Arendo Joustra. De hoofdredacteur van het rechts-conservatieve Elsevier zei ooit dat hij zijn rechts-zijn ten dele speelt, en dat hij ‘dolgraag’ een keer een ‘linkse Elsevier’ zou willen maken. Joustra geeft helaas nooit antwoord op lastige vragen. Zo ook nu niet.

Gelukkig is Wilma de Rek openhartiger. De cheffin van het Volkskrant-katern Het Vervolg zou de eerste vrouwelijke hoofdredacteur van haar krant kunnen worden. “Dat is irrelevant! De beste moet het worden. Ik beslis of ik solliciteer als ik de profielschets heb gezien.” Poorthuis, Remarque, Obbema en Van Gruijthuijsen lijken haar prima kandidaten. Maar dat geldt niet voor Joustra. “Ik vind mensen die een rol spelen onbetrouwbaar overkomen. Je vindt wat je vindt. Als dat niet zo is, moet je spindoctor worden.”