Femkes foto’s

import haagse post 28 mei 2010 Politiek

De campagneposters van Femke Halsema liggen onder vuur. Volgens critici lijkt de 44-jarige GroenLinks-lijsttrekker veel jonger op de foto’s dan ze is. Die foto’s worden massaal ingezet voor posters en ander campagnemateriaal. Het geeft een verkeerd beeld van Halsema, zo luidt de kritiek. De roep om een eerlijke versie van de foto’s uit te brengen zwelt aan. Moet ze echt zo nodig haar leeftijd verhullen? Worden principes overboord gegooid in het belang van de verkiezingen? En is er werkelijk flink geretoucheerd om haar er beter uit te laten zien?

Cees van Eijk, ingehuurd als campagnedirecteur voor de partij, ontkent: “Alsof we alleen maar photoshoppen.” Maar een beetje toch wel? “Ongetwijfeld is dat gebeurd, maar we wilden haar zo naturel mogelijk portretteren.” En dat kan alleen met trucs en make-up? “Ja, ze heeft make-up op, maar het ligt ook aan de belichting van de fotograaf. Haar huid licht wat meer op.”

Maar is Femke dan nog echt Femke? “Femke is zoals ze is. Dat kun je heel goed zien op de andere foto’s uit dezelfde serie.” Een ‘eerlijke’ versie komt er niet, volgens Van Eijk. “Dit ís de eerlijke versie.” Het maakt Haagse Post verder weinig uit. Wij hebben Femke altijd al als beauty én als effectiefste oppositieleider gezien. Photoshop of niet. FV/BP

Reageer op artikel:
Femkes foto’s
Sluiten