Verantwoording

import vooraf 28 mei 2010 Leven

In 1996 publiceerde Propria Cures de inhoud van drie vuilniszakken van de schrijver Harry Mulisch, opgepikt bij zijn huis aan de Amsterdamse Leidsekade. De (hoofd)redactie van het studentenweekblad bestond destijds uit Erik Noomen, Marck Burema, Beau van Erven Dorens en Matthijs van Nieuwkerk.

Met die vier kwam het goed. Van Erven Dorens en Van Nieuwkerk verdienen Balkenendenorm-plus op tv, Burema is onder het pseudoniem Pritt Stift de grote man van GeenStijl, het succesvolste weblog van de afgelopen jaren, en Erik Noomen heeft enige sporen verdiend in de tijdschriftenwereld. Met het succes van Propria Cures (PC) ging het vanaf 1996 wat minder; dat had niets met ‘vuilnisbakkenjournalistiek’ te maken, maar eerder met gebrek aan typische PC-brille bij de volgende redacties. Die vuilnisbakkenactie bij Harry Mulisch leverde PC exact nul negatieve reacties op. Verontwaardiging bleef uit, niemand maakte er een zaak van.

Gelukkig stond Propria Cures vorige week opeens weer in alle kranten en op alle nieuwssites, en zelfs tv-programma’s besteedden weer eens aandacht aan PC. De reden: verslaggevers van PC hadden drie vuilniszakken opgehaald bij de hoofdredacteur van HP/De Tijd. Een zeer terechte actie van het blad, want wie kaatst, kan de bal verwachten. En de hoofdredacteur van HP/De Tijd had de bal gekaatst: hij had, met zijn collega’s van het roddelblad Weekend, een eenmalig politiek roddelblad gemaakt onder de naam Binnenhof. Met daarin: de vuilniszakken van D66-voorman Alexander Pechtold (zonder enige relevante inhoud) en ChristenUnie-voorman André Rouvoet (die als minister van Jeugd en Gezin zijn eigen dochter volgens een briefje van haar school wat beter in het gareel moet houden).

De storm die vervolgens losbarstte, aangejaagd door de op stemmen en publiciteit jagende Alexander Pechtold, zorgde voor drie dingen: een tiental opzeggingen bij HP/De Tijd, volop aandacht voor de weer aardig in de peiling krimpende partij D66 en een topverkoop van het blad Binnenhof.


Onze door iedereen, ook mij, zeer gerespecteerde columniste Beatrijs Ritsema (ex-Propria Cures) vindt het verderop in dit blad een grof schandaal. Dat kan alleen in HP/De Tijd, dat zo’n column tegen het hoofdredactionele beleid zonder enige discussie wordt geplaatst. En daarom blijven velen HP/De Tijd ook trouw. Wat ik mezelf verwijt? Dat ik zo schaamteloos dat idee van Propria Cures uit 1996 heb gejat voor Binnenhof. Niet echt creatief.

Jan Dijkgraaf (j.dijkgraaf@hpdetijd.nl)

Reageer op artikel:
Verantwoording
Sluiten