Spring naar de content

Perceptie is koning. Hoe de NOS het CDA sloopte

Dat was even spannend gisteren. NOS Journaal -presentator Rik van de Westelaken gooide even voor tienen een tweet de wereld in: “Straks het NOS Journaal van tien uur met opmerkelijk nieuws uit Den Haag over het CDA… Kijken, op Nederland twee…..” Spannend! Zou Maxime Verhagen een vriendin hebben? Of zou JPB opstappen? Het bleek allemaal toch iets minder spannend. Het CDA is niet zo blij met hun voorman. Duh…

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Dat er gemord wordt over de politiek leider van de christen-democraten is al langer bekend. Begin dit jaar bleek dat een kwart van de CDA-stemmers van hem af willen. Vervolgens kwam daar nog een vertrekkend Kamerlid overheen. Ank Bijleveld (de nummer twee) zei dit weekeinde al beschikbaar te zijn voor het leiderschap. Een dag later lieten CDA-bobo’s Ab Klink en Marja van Bijsterveldt weten verrast te zijn door het tot breekpunt verklaren van de hypotheekrenteaftrek door Balkenende. 

Met anonieme bronnen is niets mis, maar het was misschien wel aardig geweest van de NOS om erbij te vertellen waarom die bronnen vertellen wat ze vertellen. Want wat zijn de motieven van ‘de top’ van het CDA om tegen de NOS leeg te lopen? Dat hoorden we dus niet van de NOS. De ‘Koninklijke’ wilde vooral even scoren, lijkt het. NOS-politiek verslaggever Xander van der Wulp denkt daar anders over: “Het is hard nieuws als de lijsttrekker week voor verkiezingen door eigen partij afgeschreven wordt. Tik dat maar in je stukkie…” Blijft de vraag waarom ‘de top’ van het CDA deed wat ze heeft gedaan. Volgens NOS-hoofdredacteur Hans Laroes zijn die redenen divers: “CDA’ers willen niet het CDA beschadigen. Ze zijn minstens divers: zenuwachtig, eigenbelang, nieuwe banen, etc.”

Het leed is hoe dan ook voor het CDA geschied: het beeld is nu dat de christen-democraten er niet meer in geloven. Politiek analist Kaj Leers, die al in de zomer van 2007 (!) schreef over problemen tussen het CDA en Balkenende: “Er is de realiteit, en de perceptie van de realiteit. Met het laatste heb je het te stellen als partij, en dít is nu de perceptie.” U begrijpt, perceptie is koning.

UPDATE, 11.24 uur – Drie maanden geleden tipte u Camiel Eurlings nog als opvolger van Balkenende. Wie nu?