Spring naar de content

Tips voor Van Marwijk

Wat moet de bondscoach doen en vooral laten om Oranje de komende weken naar de WK-finale te leiden? De drie succesvolste Nederlandse toernooicoaches van de laatste tien jaar spreken zich uit. ‘Níet trainen kan heel goed werken.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Robin van Galen
Coach van het Nederlandse dameswaterpoloteam dat in 2008 goud won op de Olympische Spelen in Beijing

“Op de Spelen van Beijing verloren we onze eerste wedstrijd. En als er íets is dat je niet wilt… Gelukkig wonnen we de tweede. Maar als we die ook hadden verloren, had de vlam in de pan kunnen slaan, met alle noodlottige gevolgen van dien. Dat hadden we op andere toernooien – met name het WK van 2007, waar we als negende eindigden – al eens meegemaakt. Op het WK van 1990 in Italië hebben de voetballers dat ook ervaren. Twee jaar eerder waren ze Europees kampioen geworden. De verwachtingen waren dus hoog, maar de resultaten vielen zwaar tegen. Er bleek van alles scheef te zitten.
Intussen valt er veel positiefs te zeggen over het huidige Nederlands elftal. Arjen Robben en Mark van Bommel hebben bij Bayern München een gewéldig seizoen achter de rug. Dat van Wesley Sneijder bij Inter – landskampioen, Italiaanse beker en Champions League – kon niet beter. Rafael van der Vaart heeft zich na een teleurstellende start teruggevochten in de basis van Real Madrid. En de Ajacieden hebben uitstekend gepresteerd in de tweede helft van het seizoen. Bert van Marwijk heeft een goede en uitgebalanceerde groep tot zijn beschikking, met kernspelers die het verschil kunnen maken en de goede leeftijd om een groot toernooi te winnen: niet te jong en onervaren, en ook niet over the hill en uitgeblust.

Lees de rest van het artikel in HP/De Tijd van deze week

Onderwerpen