Wat weten onze lijsttrekkers van economie?

Eric Smit, Jelte Sondij en Mark Koster 2 jun 2010 Politiek

De campagnevoerende politici strooien met cadeaus, dreigen met breekpunten en koketteren met hun schrikbarende gebrek aan economische kennis. Politici en professoren over onze financiën in crisistijd. ‘Minister de Jager loopt als een toerist in Brussel rond.’ Plus: lijsttrekkers langs de economische meetlat.

Ho, stop! Op het moment dat de euro weer meer procenten wegzakt, is het éérst tijd voor wat geruststellende politieke peptalk op de Libelle Zomerweek. “Ik houd ook van Japanse mix,” reageert Femke Halsema, GroenLinks-lijsttrekker als de geestelijk gehandicapte Tommie haar tot tranen toe vraagt of zij ervoor kan zorgen dat de zoute knabbeltjes niet worden wegbezuinigd in zijn verzorgingshuis. “Wij zijn tegen verdere kortingen op de geestelijke gezondheidszorg,” zegt ze en plaatst haar handtekening onder de ‘Red de Japanse mix’-petitie van Tommie, precies onder die van de premier.
“Zal hem er maar niet overheen zetten, hè,” grinnikt ze.
De verkiezingskaravaan trekt door de Lage Landen en dan is het tijd voor electorale beloftes die waarschijnlijk nimmer kunnen worden ingelost. De internationale economische baisse heeft ons in de houdgreep, maar de politici crossen rond rond als gedrogeerde kermiskoersrenners, want dezer dagen hebben de politieke zieltjeswinners de kans om méér kiezers toe te spreken dan de komende vier jaar.
Allemaal draven ze op in de witte tent aan het Gooimeer in Almere, te midden van tienduizenden Libelle-lezeressen. Harry van Bommel van de SP, Twitterpaus Maxime Verhagen van het CDA, Mark Rutte van de VVD, D66’s Alexander Pechtold, de premier zelf en Femke. ‘Broodje politiek’, zoals het programma heet, is de politieke bistro van de polderpolitiek. Hier kunnen de bestellingen worden opgenomen. De vraag is alleen: wie vertelt de dames dat de situatie zo ernstig is dat het restaurant alleen een broodje tevredenheid serveert?

Lees de rest van het artikel in HP/De Tijd van deze week

Reageer op artikel:
Wat weten onze lijsttrekkers van economie?
Sluiten