Spring naar de content

Kraakwet: schisma binnen de PvdA

Je zou denken dat wanneer zowel de Tweede als de Eerste Kamer voor een wet zijn, de rest van het land die netjes uitvoert. Maar dan vergeten we de stad Utrecht. Ook wel het Havanna aan de Vecht genaamd. Of Shredder City, wat u wilt. Want wat heeft PvdA regent wethouder Harrie Bosch in zijn eeuwige wijsheid besloten? De pas aangenomen Kraakwet geldt voor iedereen, behalve voor hém. De sociaal-democratische arrogantie regeert in de Domstad. Plus: Amsterdam voert de wet wél uit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

De Utrechtse gemeenteraad vergaderde gisteren over de Kraakwet. Coalitiepartijen PvdA, GroenLinks en bijwagen D66 waren, onder aanvoering van de SP, tegen. Zij dienden een motie in om de wet zoveel mogelijk te negeren. Een moeilijke beslissing voor PvdA-wethouder Bosch? Welnee. Bosch besloot de motie volgens raadsverslaggever Wouter de Heus ‘juichend‘ te omarmen.

U leest het goed: juichend. Een cynicus zou nu kunnen zeggen, de campagne in het achterhoofd houdend, een stem op Job Cohen is een stem op wetteloosheid. Uw verslaggever vroeg de VVD, groot pleitbezorger van de Kraakwet, om een reactie. Kamerlid Helma Neppérus reageerde gelijk: “Dat krijg je met zo’n college in Utrecht. De wet telt niet echt. Geeft dus te denken van PvdA, GroenLinks en D66.

In Amsterdam rommelt het ook rondom het kraakverbod. Beter gezegd, het rommelde. Want waarnemend Amsterdams burgemeester Lodewijk Asscher (ook PvdA) liet ons gisterenavond weten dat hij, met tegenzin  en waarvan akte, [[popup file=”2010-06/asscher.jpg” description=”de wet wél zal uitvoeren” align=”inline” ]]. En dat, lieve lezeressen en lezers, betekent dat er sprake is van een schisma in de Partij van de Arbeid. Amsterdam voert ‘m uit, Utrecht niet. Benieuwd hoe Job Cohen dát bij elkaar gaat houden.

Onderwerpen