Puur natuur

Harold Hamersma en Ronald Hoeben 4 jun 2010 Politiek

In lang vervlogen tijden werd aan de oostkust van Noord-Italië van een druif die destijds het bekendst was als biancame een smakelijke bianco gemaakt – voor toentertijdse begrippen dan. Maar de smaak veranderde, de vergetelheid eiste een rol op en de faam van de biancame erodeerde. Helemaal verdwijnen deed de druif echter niet.

Hier en daar schuchterden wat verwilderde ranken. Links en rechts bleek er nog een boer met een verdwaald perceeltje die de opbrengst daarvan inzette als blendwaar. Een enkeling kende hem nog onder zijn eerste naam. Een ander noemde hem bianchello. Sommigen meenden echter dat beide slechts aliassen waren voor een lid van de uitgebreide trebbiano-familie die grote delen van Italië in zijn weinig verheffende greep heeft.

In Marche, vooral bekend door het wit van de verdicchio, lijkt de druif echter een serieuze comeback voor te bereiden. Al heeft Centanni, degene die zijn nieuwe zaken daar behartigt, hem van weer een andere artiestennaam voorzien: passerina. Voorts heeft deze ook wat aan de verdere invulling van zijn performance gedaan. Een moderne stylist boog zich over de fles en het etiket, zodat er visueel in ieder geval al sprake is van een wijn uit de 21ste eeuw. Ook de afsluiter annonceert dit tijdsgewricht. Centanni koos voor de Vino-Lok, de glazen afsluiter die kurksmetten, zuurstofinvloeden of andere wijnbedreigingen voorkomt. Maar kan de druif zelf al die hernieuwde belangstelling wel aan? Zo te proeven wel. Met Centanni lijkt de passerina een goede manager te hebben gevonden. Eentje uit de puur- natuurhoek bovendien, waardoor er genoten kan worden van peer, appel, perzik, meloen en citrus in hun meest ongerepte vorm. HH

Centanni Passerina Offida 2009. € 13,95.
De Gouden Ton. www.degoudenton.nl

Reageer op artikel:
Puur natuur
Sluiten