VVD-jongeren: ‘PVV is een als rechts vermomde sinterklaas’

frank verhoef 7 jun 2010 Politiek

Terwijl de VVD met lijsttrekker Mark Rutte afstevent op een historische uitslag voor de liberalen (38 zetels), benadrukt JOVD-voorzitter Martijn Jonk maar weer eens dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de VVD met de PVV kan samenwerken. De reden: “De PVV is economisch gewoon een linkse partij. Een als rechts vermomde sinterklaas.”

Is de PVV nog steeds geen optie voor een nieuw te vormen kabinet na 9 juni?
“Geen partij of coalitie is uit te sluiten. Tegelijkertijd lijkt samenwerking met bepaalde partijen zeer onwaarschijnlijk omdat ze zulke afwijkende standpunten hebben, bijvoorbeeld met SP of PVV.”

Wat moet er dan gebeuren na de verkiezingen?
“Het komende kabinet moet hervormen op het gebied van onderwijs, sociale zekerheid, ontslagrecht en pensioenen. En dat zie ik met de PVV niet gebeuren. We hebben als JOVD Geert Wilders op 5 december niet voor niets de Joop den Uyl-award gegeven. De PVV is economisch gewoon een linkse partij. Een als rechts vermomde sinterklaas. Dus tenzij die koers drastisch wordt gewijzigd, zie ik weinig perspectief.”

De VVD past toch prima bij de PVV wat betreft hypotheekrenteaftrek en immigratie? Zo links zijn ze toch niet?
“Over de hypotheekrente delen zij dezelfde mening, maar op die andere gebieden zijn de verschillen groot. De VVD is terecht ook zeer streng wanneer het gaat om integratie en immigratie, maar heeft niet dezelfde fascinatie als de PVV voor de islam. Het maakt ons geen donder uit waar je vandaan komt of wat je gelooft als je je maar aan de regels houdt en meedoet. Voor liberalen telt alleen je gedrag en je toekomst. Op het gebied van economie zijn de verschillen levensgroot. De PVV is tegen verhoging van de AOW-leeftijd, tegen versoepelen van het ontslagrecht, tegen hervormen van de sociale zekerheid. Dat betekent simpelweg stilstand en dat kunnen we op dit vlak niet gebruiken.”

Een aantal maanden geleden pleitte u al voor een CDA-VVD-D66-kabinet, eventueel aangevuld met GroenLinks. Nu mikt demissionair premier Balkenende op dezelfde coalitie. Maar gaat het ook gebeuren?
Mijn advies is en was vooral een VVD-CDA-D66 kabinet. Die kans is er nog steeds en daar hoop ik ook op. Maar het is wel complexer geworden door de plotselinge bekering tot paars van D66 en de breekpunten over en weer.”

Waarom wilt u GroenLinks erbij? Puur om een meerderheid te halen?
“Als het kan met drie partijen, dan met deze drie partijen. Lukt dat niet, dan is GroenLinks een optie. GroenLinks is bereid tot deze hervormingen. Maar de verschillen in de uitwerking zijn levensgroot, dus het is niet makkelijk. Een ander probleem is natuurlijk dat GroenLinks slechts deels bestaat uit sociaal-liberalen.”

Waar bestaat de rest van GroenLinks dan uit?
“De rest bestaat uit restjes communisten, anti-kapitalistische anarchisten en andere dubieuze linkse stromingen. Maar als ze die in toom houden, is er niets aan de hand.”

UPDATE, dinsdag 8 juni, 8.29 uur – De VVD sluit de PVV toch uit, meldt het AD.

Reageer op artikel:
VVD-jongeren: ‘PVV is een als rechts vermomde sinterklaas’
Sluiten