CDA-lijstduwer gaat door tot de laatste snik

frank verhoef 9 jun 2010 Politiek

CDA’er Peter Ruys (nr. 75) is sinds zondagavond bezig een voorkeurscampagne te voeren. De lijstduwer wil écht de Kamer in. Om die reden bezoekt hij 75 stations in 75 uur om zoveel mogelijk voorkeursstemmen binnen te halen. “Het is loodzwaar, maar motiverend.”

Hoe verloopt de voorkeurscampagne tot nu toe?
“Het is loodzwaar, ook vandaag. Ik ben zondagavond om 18:00 uur begonnen op Amsterdam Centraal en heb nog maar weinig geslapen. Het einde is nu in zicht. Maar het is wel motiverend om met de mensen in de trein te praten over politiek.”

Wat heeft u allemaal gedaan tijdens die treinreizen?
“In de trein kom je ontzettend veel mensen tegen. Het is leuk om samen met die reizigers na te denken over politiek. In totaal heb ik wel honderden gesprekken gevoerd. Mensen willen ondernemers met een bepaalde mentaliteit. Er is teveel gepraat en te weinig gedaan.”

Wat gaat u vanavond doen?
“Ik ga tot de laatste minuut campagne voeren. Er is stiekem nog een grote groep kiezers die twijfelt tussen de VVD en het CDA. Vanavond ga ik nog richting Maastricht en weer terug naar Den Haag, waar ik rond negen uur ’s avonds aankom. En daar ga ik de uitslagen volgen met de rest van het CDA.”

Haalt u wel voldoende voorkeursstemmen?
“Er zijn 16.000 stemmen nodig om in de Kamer te komen. Het is keihard knokken. Ab Klink wachtte mij trouwens op in Arnhem en zei dat als mensen twijfelen of ze CDA moeten stemmen, dat ze dan vooral op de nr. 75 moeten stemmen. Dat is toch leuk om te horen.”

Wat gaat u doen als toch u niet wordt verkozen?
“Ik heb een prachtig bedrijf en er is genoeg te doen. Dan is het gewoon wachten hoe lang het volgende kabinet het volhoudt.”

Heeft u in gedachten al afscheid genomen van lijsttrekker Jan Peter Balkenende?
Grapt: “Nou, Jan Peter is de lijsttrekker en ik heet Peter. Dat hoort bij elkaar. Nee hoor, hij is een echte vechter en ik heb het volste vertrouwen in hem.”

Reageer op artikel:
CDA-lijstduwer gaat door tot de laatste snik
Sluiten