Spring naar de content

Maurice de Hond faalt opnieuw, heeft ‘geen goede instrumenten’

Opiniepeiler Maurice de Hond wist het zeker. De PVV zou 18 zetels halen bij de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni. En de VVD zou de grote winnaar worden met 34 zetels. Het probleem: er klopt helemaal niets van.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Net als in 2006 maakte De Hond een verkeerde inschatting. Vier jaar geleden dacht hij dat de PVV slechts vijf zetels zou halen. Het werden er negen. Omdat PVV-stemmers zijn ondervertegenwoordigd, wordt er een bepaalde formule tegen aangegooid om de boel te corrigeren. Maar die formule blijkt keer op keer niet te werken.

PVV-Kamerlid Hero Brinkman heeft gezegd dat als zijn partij 24 zetels zou halen De Hond maar een andere baan moet zoeken. Maar de opiniepeiler blijft gewoon zitten waar hij zit. Er is sprake van een ‘fundamentele onderschatting’, maar toch relativeert hij zijn fouten: “Je zit met een relatief nieuwe partij waar je nog weinig zekerheden hebt. We hebben nog niet de goede instrumenten om dat accuraat te meten.”

Ook de andere peilingen van Synovate en TNS/Nipo zaten er flink naast met respectievelijk 17 en 18 zetels voor de PVV. TNS/Nipo dacht bovendien dat de VVD 36 zetels zou halen, vijf meer dan het uiteindelijke aantal.