Spring naar de content

Hot in Den Haag: schaduwspringen

Iedereen in politiek Den Haag heeft het gezegde inmiddels wel een keer gebezigd: over je eigen schaduw heen springen (variant: stappen). Het is dé zin om je tegenstander in de hoek te drukken. Én je eigen gedraai goed te praten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark Traa

Het is een mooie oproep: iedereen moet over zijn eigen schaduw heen springen om tot resultaat te komen. Het is een zin met een onderliggende dramatiek, die de tegenstander meteen de mond snoert. Want je kunt immers moeilijk zeggen: nee hoor, ik wil helemaal niet over mijn eigen schaduw heen springen. Met dat antwoord zou je je eigen bekrompenheid aangeven. Als je zelf zegt dat je bereid bent om over je eigen schaduw heen te springen, maak je een grootmoedig gevaar.

Het valt niet meer te achterhalen wie er ooit mee is begonnen. Maar nu hoor je het overal. Geert Wilders gebruikte het gezegde (in de stap-variant die niet in Van Dale voorkomt) gisteren dankbaar om zijn plotselinge U-bocht over de AOW te vergoeilijken. Hij wil de kans om zijn maatregelen op het gebied van criminaliteit, zorg en immigratie te verwezenlijken niet laten afketsen op die AOW. “Als we dat voor elkaar willen krijgen, dan moet je over je schaduw heen stappen. Als we geen compromissen sluiten, halen we niks binnen,” aldus Wilders.

Job Cohen zei het zo: “Iedereen moet over zijn eigen schaduw heen stappen om de patstelling te doorbreken.” Emile Roemer zo: ”Coalities sluit je omdat je als politicus het land hebt te dienen en dan moet je soms over je eigen schaduw heen stappen.” En werkgeversvoorzitter Wientjes: “Partijen moeten over hun schaduw heen springen, zodat er kracht wordt gevonden.” En niet alleen politici en bestuurders gebruiken het gezegde graag, ook journalisten. Doorgaans in commentaren, waarin ze politici en bestuurders oproepen om in het landsbelang eens over hun eigen schaduw…etcetera. Ook op Twitter is hét Haagse gezegde van 2010 inmiddels ontdekt.

Let maar eens op: dat schaduwspringen gaat tijdens de kabinetsformatie nog iets heel groots worden.

Onderwerpen