Spring naar de content

Rechts kabinet favoriet; Paars-plus juist niet

VVD-leider Mark Rutte wil een informateur laten uitzoeken of er een samenwerking over rechts mogelijk is. Daarin wordt hij gesteund door maar liefst [[popup file=”2010-06/polluitslag.png” description=”74 procent” alt=”Poll” align=”inline” ]] van de lezers van hpdetijd.nl. Zij zien het liefste een kabinet met VVD, PVV en het CDA op het bordes verschijnen, eventueel aangevuld door klein-rechts.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

De populairste coalitie met 46 procent van de stemmen is de VVD, PVV, het CDA en de ChristenUnie (81 zetels). Op de tweede plaats staat dezelfde coalitie, maar daar is de ChristenUnie vervangen door de SGP (78 zetels). Op de derde plek, met slechts 17 procent van de stemmen, staat de door linkse partijen toegejuichte Paarse coalitie, aangevuld met GroenLinks (81 zetels).

PVV-leider Geert Wilders liet donderdag, een dag na de verkiezingen, al weten de onderhandelingen voor een rechts kabinet niet tegen te willen werken door aan het breekpunt van de AOW-leeftijd vast te houden. Ook andere economische hervormingen zijn wat hem betreft bespreekbaar. Dit wordt uitgelegd als een serieuze toenadering tot de VVD en het CDA.

De vraag is wel of het bedrijfsleven en de achterbannen van de verschillende partijen dat ook zien zitten. In ieder geval wil 57 procent van de VVD-kiezers ook graag dat de PVV in het nieuwe kabinet stapt, samen met het CDA. Van de PVV-stemmers ziet 91 procent dat wel zitten, zo blijkt uit onderzoek van EenVandaag. De CDA-achterban is er vooralsnog niet van overtuigd dat er een rechts kabinet moet komen. De SGP is bereid een centrum-rechts kabinet gedoogsteun te verlenen.

Het wordt dus nog flink ploeteren voor Rutte en de informateur(s) om een werkbare meerderheid te vormen.

Onderwerpen