Spring naar de content

Uri Rosenthal: ‘PVV radicaal-rechts’

Informateur Uri Rosenthal is al dagen bezig met gesprekken om de VVD en de PVV dichter bij elkaar te brengen om een duurzame coalitie te smeden. De CDA-achterban loopt er niet bepaald warm voor, maar ook Rosenthal zelf zei een jaar geleden nog dat de PVV ‘radicaal-rechts’ is. “Wilders biedt geen hanteerbare oplossingen aan.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Dat zegt de VVD’er in een interview met Katholiek Nederland in 2009. Rosenthal over de Europese verkiezingen van 2009: “Het liet zich wel aanzien dat Wilders sterk zou gaan scoren, zoals heel radicaal-rechts in Europa goed zou gaan scoren.”

Volgens Rosenthal is de opkomst van Wilders ‘te verklaren uit het feit dat veel mensen in de westerse wereld én in Nederland het gevoel hebben dat er boven hun hoofd van alles en nog wat gebeurt waar ze geen enkele greep op hebben’. Het zijn zogenoemde megatrends. “Donkere, financieel-economische wolken, mondiale migratieprocessen, de europeanisering maar ook de internationaal verweven misdaad en het terrorisme. De mensen hebben het gevoel dat daar niets tegenaan wordt gezet.”

Wat dit betekent voor het formatieproces onder leiding van Rosenthal? De vraag is nu of hij nog steeds vindt dat de PVV radicaal-rechts is en of er dus mee valt te regeren of niet.