Gezocht: meer dan honderd PVV-volksvertegenwoordigers

Roelof Bouwman 17 jun 2010 Politiek

Zoals bekend verliep de zoektocht van de PVV naar nieuwe Tweede Kamerleden niet helemaal vlekkeloos. Maar die operatie was kattenpis vergeleken bij wat Geert Wilders de komende acht maanden te wachten staat, namelijk het vinden van zeker honderd nieuwe volksvertegenwoordigers voor zowel de Provinciale Staten als de Eerste Kamer.

Ook als Geert Wilders binnenkort geen ministers en staatssecretarissen hoeft te gaan zoeken voor het eerste kabinet-Rutte, wacht de PVV nog een krachtproef van jewelste. Want al op 3 maart 2011 moet Nederland opnieuw naar de stembus, nu voor Provinciale Statenverkiezingen. De leden van die Provinciale Staten zullen vervolgens een nieuwe Eerste Kamer gaan kiezen.

Een rekensommetje leert dat de PVV voor beide verkiezingen zeker honderd nieuwe volksvertegenwoordigers nodig zal hebben. Want als Wilders volgend jaar bij de Statenverkiezingen wederom ruim vijftien procent van de stemmen krijgt, net als bij de Kamerverkiezingen van vorige week, kan hij in de twaalf Nederlandse provincies rekenen op zo’n negentig Statenzetels. Bij de daaropvolgende Eerste-Kamerverkiezingen zal hij dan tevens elf of twaalf senatoren uit zijn hoed moeten toveren.

Bovendien bestaat de kans dat de PVV volgend jaar in een aantal provincies zitting zal krijgen in het college van Gedeputeerde Staten. In Limburg, waar de PVV vorige week de grootste partij werd, en in Noord-Brabant, waar Wilders tweede werd, ligt dat zelfs voor de hand. Dat zou betekenen dat de PVV ook nog eens op zoek moet naar een handvol gedeputeerden annex provinciebestuurders.

Waar gaat Wilders al die mensen vandaan halen? En wie gaat al die PVV-kandidaten, als ze eenmaal gekozen zijn, in de gaten houden? Wilders zelf, uiteraard, maar hoe gaat die dan zijn tijd verdelen over Den Haag en de twaalf provinciehoofdsteden, temeer daar hij ook al toezicht houdt op twee gemeenteraadsfracties (in Den Haag en Almere) en de PVV-delegatie in het Europees Parlement?

Hoorden we daar iemand roepen dat Nederland aan één Wilders wel genoeg heeft? Het tegendeel zou binnenkort wel eens bewezen kunnen gaan worden.

Reageer op artikel:
Gezocht: meer dan honderd PVV-volksvertegenwoordigers
Sluiten