Spring naar de content

De Demmink Doofpot: complotdenker Micha Kat levert zowaar een puik werkstuk af

Wellicht één van de langstslepende kwesties in Den Haag: de Zaak Joris Demmink. De hoogste ambtenaar van het ministerie van Justitie staat al enkele jaren in een kwade reuk. Geruchten over kindermisbruik en pedofilie blijven de kop opsteken, maar tot nu toe is er nog niets bewezen. Er is recent een lijvig boekwerk over de kwestie verschenen: De Demmink Doofpot. “Het eerste wat Fred Teeven gaat doen als minister is het wegsturen van Demmink.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Het boek, of eigenlijk rapport, is samengesteld door Jan Poot en Micha Kat. Kat, die op zijn website doorgaans de meest buitenissige complotten probeert te onthullen (Bilderberg + vaccinatie = genocide, dat werk), blijkt wel degelijk over journalistieke capaciteiten te beschikken (naast zijn vermogen om leuke filmpjes te maken, kijk hoe Kat hier Demmink achterna zit). Met name zijn chronologisch feitenoverzicht is indrukwekkend: al sinds 1994 (!) doen er geruchten de ronde over de handel en wandel van Demmink. Vele Kamervragen en artikelen verder blijft de zaak nog steeds gehuld in nevelen. Waarbij moet worden aangetekend dat Demmink nog nooit waar dan ook van in beschuldiging is gesteld.

Het boek in kwestie bevat, denken wij, verder geen onthullingen die de zaak in versnelling gaan zetten. MAAR: Demmink’s advocaat Harro Knijff heeft meermaals gezegd dat Demmink in de jaren negentig niét naar Turkije is gereisd. Een overzicht in het boek anders vermoeden: wij tellen tien reizen tussen november 1995 en mei 1999.

Het is echter wel een zéér gedegen feitelijk relaas over de Kwestie Demmink en biedt een duidelijk totaaloverzicht. De kwestie Baybasin, aangiftes die niet in behandeling worden genomen en ministers die consequent de hand boven het hoofd houden van hun topambtenaar, die overigens wel een borrel lust. Opmerkelijke zinsnede is dat de VVD ook in haar maag zit met Demmink, zelf lid van de liberale partij. Zo tekent Kat op uit de mond van Justitie-woordvoerder Fred Teeven dat ‘het eerste wat hij gaat doen als hij minister wordt het wegsturen is van Demmink’. Dan mag hij wel opschieten. Demmink wordt dit jaar 63 dus ligt de VUT op de loer. 

Enfin, een rapport dat u zeker moet lezen. En nu komt het goede nieuws: het is gratis te bestellen.