Rijk, maar niet leuk genoeg

import de kring 25 jun 2010 Cultuur

Een opvallend lijstje in maadblad Quote over de rijkste schrijvers van Nederland. Geen Geert Mak, geen Thomas Rosenboom en geen Maarten ‘t Hart.

Allemaal arm dan? Welnee. Quote vond ze simpelweg ‘niet leuk genoeg’.

Het is een opmerkelijke manier om een lijstje samen te stellen. Rijke schrijvers, maar alleen de schrijvers die de goedkeuring van Quote krijgen. Het excuus staat al te lezen voordat het artikel ook maar begint: “Nu zijn er uiteraard wel meer schrijvers die boven de drie ton uitkomen” – het laagste bedrag in de lijst – “maar deze vijftien vonden wij de leukste.”

Volgens het blad is Nijntje-bedenker Dick Bruna met afstand de rijkste. Zijn vermogen wordt geschat op zo’n 42 miljoen euro. Daarna komt cabaretier en columnist Youp van ‘t Hek met 12 miljoen.

Nederlands literaire zwaargewichten vinden we in de lijst amper terug. Arnon Grunberg komt met 5 miljoen op plaats vijf terecht, en het vermogen van Harry Mulisch (3 miljoen, aldus Quote) is goed voor de negende plaats op de lijst. De eerste wegens een extravagant bestedingspatroon, de tweede dankzij een (volgens Quote) totale desinteresse in geld. De lijst wordt afgesloten door Joe Speedboot-schrijver Tommy Wieringa, met 300.000 euro.

Volgens Mulisch en ‘t Hart klopt er weinig van de lijst. Mulisch staat naar eigen zeggen te hoog genoteerd. Verder wil hij er weinig woorden aan vuil maken: “Ik praat er niet graag over. Geld interesseert me niet zo.” Wat hij wel kwijt wil over het lijstje: “Ach, het is een bepaalde vorm van journalistiek waar je niets tegen doet. Dus dat doe ik dan ook maar niet, want dat is juist wat ze willen.”

Maarten ‘t Hart, schrijver van onder andere Het woeden der gehele wereld en de recente bestseller Verlovingstijd, heeft daarentegen wel veel geld, maar ontbreekt op de lijst. Niet leuk genoeg voor Quote.


“O, daar ben ik eigenlijk best blij om. Daar hoef ik echt niet tussen te staan. Hoewel ik er qua geld eigenlijk wel bij hoor.”

Hij drukt ons ook nog even op het hart dat er van de schattingen volgens hem weinig klopt. Volgens ‘t Hart heeft Mulisch juist veel meer geld. “Mulisch 3 miljoen? Die heeft echt meer. Eigenlijk is die hele lijst nogal irrelevant natuurlijk. Selecteren op leukigheid, dat heeft natuurlijk geen enkele zin.”

Toch is zijn nieuwsgierigheid gewekt. “Even een Quote halen, zo dadelijk. Ik ben nu wel heel benieuwd geworden naar de rest.” BS

Reageer op artikel:
Rijk, maar niet leuk genoeg
Sluiten