Spring naar de content

Hoera! Gonny krijgt (deels) gelijk

Het is weer woensdag dus dat betekent medianieuws. Onze lieve vriendin Gonny van Oudenallen klaagde onlangs bij de Raad voor de Journalistiek over een flauw stukkie artikel in Het Parool eind vorig jaar. “HOUD EEN SOP!11!!” moet ze gedacht hebben.  De Raad heeft nu uitspraak gedaan. Die viel niet goed uit voor Van Oudenallen. Ook al is er een klein lichtpuntje.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De lokale krant blikte vorig terug jaar op  het laatste decennium van Amsterdam. Natuurlijk mocht Gonny van Oudenallen daarbij niet ontbreken. De ex-politica van stadspartij Mokum Mobiel en Tweede Kamerlid voor eenmansfractie Groep Van Oudenallen was nogal eens verwikkeld in scabreuze akkefietjes. Daarom maakte de Amsterdamse krant de volgende lollige quizvraag:

Gonny van Oudenallen raakte in 2005/2006 niet in opspraak door:
a) illegaal onderverhuren van haar woning;
b) inschakelen van haar eigen reclamebureautje voor partijzaken;
c) oraal bevredigen van een D66- raadslid in de parkeergarage van de Stopera;
d) pinnen van partijgeld voor privé-doeleinden.

Antwoord ‘c’ (het juiste antwoord) schoot Van Oudenallen in het verkeerde keelgat. Ze schreef ‘onthutst’ een brief naar hoofdredacteur Barbara van Beukering. Want Gonny was rood van woede: “Mensen kunnen fouten maken en stommiteiten begaan, maar als dit soort seksistische shit wordt geschreven, gaan we heel wat jaren terug in de tijd. Er zitten gewoon kleuters op de redactie. Het is beneden alle peil en het doet me pijn. Zeker met Kerst – een tijd van vrede – is dit een regelrechte oorlogsverklaring. Dit is gewoon wraak en venijnigheid van Het Parool.”

Ze stuurde een brief, kreeg geen antwoord en stapte naar de Raad voor de Journalistiek. Die deed afgelopen week uitspraak: ze kunnen geen uitspraak doen over de schandeijke publicatie van Het Parool. Want: “Het journalistieke normenstelsel is voor de beoordeling van dergelijke publicaties niet bedoeld.” Wel krijgt hoofdredacteur Barbara van Beukering het onder uit de zak: “De Raad stelt voorop dat verweerder als hoofdredacteur verantwoordelijk is voor de plaatsing van de gewraakte quiz, ook al is deze niet door de redactie opgesteld.” Van Beukering had namelijk betoogd dat de quiz niet haar verantwoordelijkheid was omdat deze was gemaakt door iemand van buiten de redactie. Tsja.

Maar dan nu het goede nieuws voor Gonny: de Raad kan zich voorstellen dat Van Oudenallen zich ‘gegriefd voelt’. En dat is goed nieuws. U zegt nu: maar dat is toch een Pyrrus -overwinning?  Dat is het niet. De Raad spreekt uit dat het een grievende publicatie was. En het moet maar eens zijn afgelopen met al die grievende artikelen over Van Oudenallen.

Fotootje kopen, iemand?