Spring naar de content

Mes in de publieke omroep!

De publieke omroep is niet meer uit te leggen. Zeker niet nu Wakker Nederland en PowNed aanschuiven. Budgetten worden jaarlijks overschreden, STER-inkomsten dalen en een zelfverzekerde imagocampagne – ‘de  publieke omroep vertelt jóuw verhaal’ – moet de angst voor bezuinigingen maskeren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Dat schrijvende journalisten een kritische toon aanslaan jegens de publieke omroep, is een gegeven dat bijna zo vertrouwd en Hollands is als een koe die in een weiland staat te dampen. Sinds mensenheugenis kijkt de schrijvende pers met enige jaloezie naar de budgetten, de privileges en de glamour waarmee het bestaan van een gemiddelde tv-journalist gepaard gaat. In de extreem efficiënte denktrant van nieuwe media als GeenStijl en PowNed kunnen we zelfs maar beter onze mond houden, want is de traditionele journalistiek niets meer dan een tweederangs showbizzwereld. Eentje die net zozeer als Hilversum door ego’s, spelletjes en achterbaksheden wordt beheerst, maar volgens kersvers PowNed-verslaggever Rutger Castricum – essentieel verschil! – bijna uitsluitend bestaat uit ‘lelijke mensen’.

Volgens deze logica is Hilversum, en dus ook de publieke omroep, een gegarandeerde pispaal voor het schrijvende journaille. En het moet gezegd: de omroepverenigingen hebben inderdaad zelden een lofzang mogen ontvangen en worden al decennia achtervolgd door de vermeende graal van ‘het BBC-model’, de Britse staatsomroep met de onberispelijke nieuwsvoorziening die internationaal veel aanzien geniet. Met de introductie van de Balkenende-norm is er nog een extra aanvalslinie bijgekomen en liggen de Hilversumse ‘sterren’ vrijwel permanent onder vuur. Grootverdieners als Mart Smeets, Matthijs van Nieuwkerk, Jack van Gelder, Paul Witteman en Jeroen Pauw zijn menigmaal bevraagd over de tonnen belastinggeld die zij jaarlijks in hun zak steken. ‘Zijn ze het wel waard?’ is daarbij steeds de ondertoon. En: moet er, bij zo’n riant salaris, niet op z’n minst een einde komen aan het geschnabbel als de heren zich geheel en al ‘gratis’ mogen profileren op onze veelbekeken staatszenders?

Lees de rest van het artikel in HP/De Tijd van deze week