Burgemeesters: vaak rood en te weinig groen

Roelof Bouwman 1 jul 2010 Politiek

Vorig week werd in Amsterdam een nieuwe burgervader van PvdA-huize voorgedragen (Eberhard van der Laan) en nu is het de beurt aan Tilburg (Peter Noordanus). Het CDA heeft ondertussen het nakijken, want in geen enkele grote Nederlandse stad levert die partij nog de burgemeester. Twintig jaar geleden was dat nog heel anders.

Nederland telt momenteel vijftien gemeenten met meer dan 145.000 inwoners. In 1990 hadden nog drie van die vijftien gemeenten een CDA-burgemeester: Den Haag (Ad Havermans), Tilburg (Gerrit Brokx) en Apeldoorn (Ton Hubers). Inmiddels zijn dat er welgeteld nul.           

PvdA, VVD en D66 wisten daarentegen hun posities te versterken: die partijen kregen er de afgelopen twintig jaar elk één burgemeester bij in de vijftien grootste gemeenten. Voor tien van die gemeenten geldt inmiddels dat ze een burgervader hebben met een lidmaatschapskaart van de PvdA op zak. De VVD is in de Top 15 goed voor vier burgemeesters en D66 levert er één.

Dat die verdeling niet in alle opzichten aansluit bij de politieke kleur van de gemeenten leert bijgaande tabel. Niet zozeer de PvdA, maar de VVD blijkt dan oververtegenwoordigd, terwijl vooral GroenLinks qua burgemeesterposten een onderbedeelde indruk maakt.

[[image file=”2010-06/afbeelding_68.png” align=”inline” ]]

Reageer op artikel:
Burgemeesters: vaak rood en te weinig groen
Sluiten