Spring naar de content

Richard Klinkhamer heeft het gehad met ‘vullisjournalist’ Wilfried de Jong

De uitzending was vandaag op de dag af 2,5 jaar geleden, maar het zit moordschrijver Richard Klinkhamer nog steeds dwars: hij bracht 24 uur door met Wilfried de Jong, die het geheel verknipte tot 35 minuten. De 73-jarige ex-legionair die zijn vrouw Hannie vermoordde en daar het boek Woensdag Gehaktdag over schreef, voelt zich genaaid door De Jong. “Verschrikkelijk,” zegt hij nu. En: “Ik schijt met een grote hoop op de mensheid.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

Het blad Vice mocht op bezoek bij Klinkhamer in de Jordaan. Over de uitzending van VPRO’s 24 Uur Met… zegt hij: “Verschrikkelijk. Ik heb toegestemd, want het zou om de mens achter de schrijver gaan. Nou, daar hebben ze een draak van gemaakt. Ach, het is ook allemaal mijn eigen schuld. Die man kreeg maar niet genoeg van het Legioen, en over mijn schrijverswerk. Over van alles, over vrouwen en filosofie en politiek. Alles. Ik verveelde me geen moment, en hij verveelde zich ook niet. Hij had natuurlijk het hoogste woord, dat ik zo’n interessante persoonlijkheid was. Toen kwam die uitzending. Nou jongen, daar is niets van overgebleven.”

En: “Het ging alleen maar over moord. Over de rest helemaal geen woord. Ze pikken eruit wat niet deugt. Tot overmaat van ramp hadden ze twee kratten Grolsch klaar staan. Die hadden ze vergeten om in de koelkast te zetten. Dus elke keer als ik aan een Grolschje begon, dronk ik maar zo veel op. Het was niet te zuipen! Dus de volgende morgen stonden daar 23 halflege flesjes. (…) Alsof ik zoveel pils had gezopen. Nou, en toen gingen we slapen. En toen zei hij vóór de uitzending [tegen Pauw & Witteman, red.): Ja, en dan gaat het licht uit, en dan lig je wel naast een moordenaar. De klootzak. Kerel, hoe krijg je het uit je strot! Dit soort minderwaardigheden – heb ik je ook al verteld over De Wereld Draait Door? – dat is stront, dat is vullis. Het volk wil dat, leve de kijkcijfers…”

Wilfried de Jong kijkt er heel anders op terug. In hetzelfde interview met Pauw & Witteman zei hij: “Ik vond het wel een sympathieke man.”

Het gehele interview met Klinkhamer, die onder meer onthult dat Xaviera Hollander een blauwtje bij hem liep, leest u hier.

Onderwerpen