Spring naar de content

CIDI: antisemitisme neemt juist fors toe

Het aantal incidenten gericht tegen Joden neemt af, zo meldde het ministerie van VROM eerder deze week. Niets van waar, aldus het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Het antisemitisme in Nederland nam in 2009 juist wél toe en niet zo’n beetje ook.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Volgens het CIDI hanteert de Monitor Rassendiscriminatie 2009 oude cijfers. De Monitor heeft slechts cijfers van 2008, en niet van het jaar 2009 en de eerste helft van 2010. In de monitor valt te lezen dat het aantal incidenten sinds 2005 continu daalt. Cijfers van 2009 en dit jaar zijn niet beschikbaar. Maar juist in de laatste twee jaren is het antisemitisme flink toegenomen. Volgens het CIDI lag het aantal gemelde antisemitische incidenten in 2009 (167) 55 procent hoger dan in 2008 (108). Tot juni 2010 zijn er al 70 incidenten gemeld bij het CIDI.

Elise Friedmann, onderzoeker naar antisemitisme van het CIDI, maakt zich zorgen over de cijfers. Volgens haar is de fout van de monitor dat ze denken dat er een continue ontwikkeling is, terwijl dat niet het geval is. “Er is een basisniveau van antisemitisme, maar als er iets gebeurt rond Israël of als Joden in de aandacht komen, dan zijn er meer incidenten.” Het aantal incidenten vertoont namelijk ‘een sterke samenhang’ met de situatie in het Midden-Oosten. Het baart Friedmann zorgen dat antisemitisme steeds vaker als normaal antwoord wordt gezien op de politiek van Israël.

Lang niet alle incidenten worden gemeld, zegt Friedmann. “Het is frappant dat maar liefst 70 procent niet wordt gemeld. Ze denken dat het toch niet helpt. Er zijn Joden die niet meer met een keppeltje over straat durven lopen.” Als iemand wordt aangehouden voor antisemitisme moet de zaak daarom duidelijk en snel worden afgehandeld, vindt de onderzoeker. “Er moet goed gecommuniceerd worden wat er gebeurt na de aanhouding. Dat is belangrijk voor het slachtoffer.”