Er zijn geen cijfers

import haagse post 2 jul 2010 Politiek

Verschillende media berichtten al over de toename van het aantal antisemitische incidenten; hoog tijd dus voor een Kamerdebat. Donderdagavond was het zover. Op verzoek van de PVV boog de Kamer zich over de materie. De plannen zijn er wel: een vereenvoudiging van het aangifteproces, verbetering van de registratie en meer mogelijkheden om op te treden, zoals het inzetten van de inmiddels befaamde lokjoden. Een term die toch niet zo lekker ligt. Kamerleden noch minister wilden de term in de mond nemen; zij hadden het liever over undercover- en lokagenten.

Maar toen volgde de beantwoording van demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) en verdwenen de goede voornemens als sneeuw voor de zon. Want de minister wil het probleem van antisemitisme in Nederland niet ‘verbijzonderen’. Daarnaast zag hij ook geen duidelijke stijging van de incidenten. “Het aantal incidenten gaat op en neer en hangt samen met spanningen in het Midden-Oosten.” Maar waar hij deze cijfers vandaan had, kon hij niet zeggen. Reden: het is bij het opnemen van een aangifte softwaretechnisch niet mogelijk deze als een antisemitisch incident te registreren. Vervolgens stelde hij dat joden vaker aangifte moeten doen. De cirkelredenatie ontging de Kamer die aandrong op een ‘Actieplan’. En daar zit ‘m de makke. Want zonder cijfers kun je geen actieplan maken.

Over het inzetten van de befaamde lokjoden hield de minister zich op de vlakte. Het eventueel inzetten vindt Hirsch Ballin een plaatselijke zaak. Het Openbaar Ministerie zou moeten beoordelen of dit nodig is. Daarbij benadrukte hij dat de maatregel ‘proportioneel’ moet zijn, in verhouding staan tot de omvang van het probleem. Maar dit kan het OM dus niet beoordelen, want er zijn geen cijfers. U begrijpt: menig Kamerlid krabde zich even achter het oor.

Grote afwezige bij het debat overigens was D66. Het merendeel van de fractie was namelijk voetbal aan het kijken. Of zoals Alexander Pechtold het in een reactie omschrijft: “Even nagegaan, afstemming nog niet op orde. Volgende keer beter.” Tja. Het kersverse Kamerlid Wassila Hachchi wist in elk geval wél van het debat, want ze twitterde erover. Terwijl in Amsterdam (en elders in het land) joden niet over straat durven te gaan uit angst voor het Marokkaanse straattuig, pleitte zij voor een spoeddebat over ‘anti-islamincidenten’. Een goed punt. Begin dit jaar werd in Groningen nog een moskee besmeurd met bloed. Maar Twitter is iets anders dan de Tweede Kamer. D66 durft zich overduidelijk niet in het debat te mengen. De motieven daarvoor zijn onbekend.


30 zetels. Voor Maurice de Hond zijn de verkiezingen nog helemaal niet voorbij. Hij peilde afgelopen nevenstaand aantal zetels voor de PVV. Het CDA staat op een dieptepunt: 17 zetels.

Reageer op artikel:
Er zijn geen cijfers
Sluiten