Erehemel en blote hemel

Jan Zandbergen 2 jul 2010 Cultuur

Waarin het feest was onder het chicste dak van de hoofdstad én in de frisse buitenlucht

Feest in de Amsterdamse Prinsenhof, waar Hotel The Grand, onderdeel van de Franse Sofitel-keten, afgelopen week werd gepromoveerd tot de erehemel van het hotelwezen. Sinds de update, of mise à jour, zoals de Fransen zeggen, is The Grand de enige Europese vestiging die zich met het epitheton legend mag tooien. De feestelijke opwaardering werd verricht door de Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels.

Parijs, de bakermat van de keten, heeft zelfs niet één legendarisch filiaal. Maar The Grand, gevestigd in de voormalige Amsterdamse Admiraliteit, kan dan ook bogen op tal van vermoeide prinselijke hoofden die zich hier te rusten legden. Willem van Oranje was de eerste, gevolgd door Maurits en diens halfbroer Frederik Hendrik. Als legeraanvoerders waren ze op de Admiraliteit in eigen huis. De eerste koninklijke Franse gast was Maria de Medici, weduwe van koning Henri IV. Ruim drie eeuwen later meldden zich Henri’s erfgenaam Jacques Chirac, alsook The Late King of Pop, Michael Jackson. De wakkere onroerendgoedkoning Cor van Zadelhoff was deze middag een van de logische partybezoekers.

De Nederlander Robert-Jan Woltering mag zich de algemeen directeur noemen en staat op foto drie naast de voor de gelegenheid in het maatpak gehesen Stephan J.A.B. Stokkermans, baas van het concurrerende Grand Hotel Huis ter Duin. Maar alleen de gasten van The Grand poedelen zich met zeep en shampoo van Hermès, het chicste modehuis van Frankrijk. De partybezoekers kregen na afloop allemaal een setje mee.

Precies drie uur later vierde in het Amsterdamse Bos modeprins Hans Ubbink zijn tienjarig bestaan als merkcouturier. Een kleine anekdote om de gedachten te bepalen. Bij een van zijn eerste shows, indertijd in deze rubriek verslagen, schrapte de eindredactie de naam Hans Ubbink uit de kop, zijnde te onbekend bij het lezerspubliek. Inmiddels is Hans allang een BN’er en moet hij oppassen dat zijn kleding niet mainstream wordt. Wel heeft Ubbink de leukste modellen, lang niet allemaal met de beruchte size zero, en sommige vrouwen op de catwalk hadden zelfs heuse borsten. Vrolijke casual kleding voor echte mensen, dat zul je bij de concurrentie niet snel treffen.


Dat Ubbink inderdaad een Beroemde Naaimachine is, mag blijken uit de aanwezig van de altoos met kekke bril uitgeruste Lorianne van Gelder van Het Parool’s partyrubriek Schuim. Links met high end-montuur zit Lorianne, naast haar brilt vriendin Barbara dapper mee. Het was al met al een typisch Ubbink-feestje, met zijn beroemde bizarre hapjes en dito drankjes, in Korea, Patagonië en Japan op de kop getikt, steevast in smaken die de westerse tong niet kan thuisbrengen. Ook de locatie was onorthodox (het openluchttheater naast de Bosbaan), op een ongewoon tijdstip (tegen middernacht op de langste dag van het jaar). Dat Bastiaan van Schaik ook op de tribune zat, gaf er het noodzakelijke volkse cachet aan, want de kassa moet ook blijven rinkelen.

Reageer op artikel:
Erehemel en blote hemel
Sluiten