Franse vakantiesferen

import eetteam 2 jul 2010 Leven

Werklust – evenzeer een deugd als een merknaam in grondverzetmachines – was de titel van het tij- delijke restaurant dat de legendarische Rotterdamse horecaondernemer Rob Baris ooit stichtte in een verlaten havenwerkerskantine aan het Wilhelminahoofd, waar Hotel New York toen nog in wording was. In Werklust ging het personeel gekleed in stofjassen, en op de spijskaart waren de prijzen betaalbaar en overzichtelijk uniform: voorgerechten voor vijf, hoofdgerechten voor tien gulden. De naam Werklust refereerde op een grappige manier aan het arbeidsethos dat de Rotterdammers wordt toegedicht, maar het geval Werklust leek ook de start te worden van een eindeloze reeks van zaken met lollig bedoelde no-nonsensenamen die tot op heden voortwoedt. Zo kunnen we in de Maasstad eten bij De Belastingdienst, Brood en Zo, Wijn of Water, De Buren, Hiernaast, Bed, Nul 10, De Ballentent en Leuk.

Op papier lijkt een restaurant dat zich Mevrouw Meijer noemt ook maar een lemma in het grappigenamenregister. Op de hoek van de Gerard Scholtenstraat en de Tweede Pijnackerstraat in de verder weinig spectaculaire wijk het Oude Noorden, blijkt Mevrouw Meijer Mevrouw Maigret te vervangen, de zaak die eerder op dit adres was gevestigd, maar de enige die hier Meijer heet, staat in de keuken: het is een boomlange kok die allerminst op een mevrouw lijkt, ook al draagt hij zijn haar in een knotje.

Ter zake. Bij het aperitief op het terras komt een schaaltje heerlijke radijs met wat crème fraîche en zeezout, in alle eenvoud een goed begin. In het eetzaaltje met bloemetjesbehang zitten we aan papiergedekte tafels over roodgeruite tafelkeedjes. We zien uit op de Tweede Pijnackerstraat, een gereserveerde tafel die leeg zal blijven, de toiletten voor hommes en dames en op de open keuken, waar een portie oesters (Schotse, €2,90 per stuk en dat geld ook waard) wordt opengemaakt en voorzien van sjalotjes en rode wijnazijn. De Deutz-champagne is met €9,50 per glas sympathiek geprijsd. De kaart – drie voor, drie hoofd, drie na – past met gemak op een A4’tje; de rest staat op een bord boven de keuken gekrijt. Daarvan bestellen we langoustines met Pernod en linzensalade met coquilles. De getrancheerde coquilles liggen op een even mooi als smakelijk taartje van precies beetgare linzen, de langoustines zijn voorbeeldig gegaard en hebben het aangename Franse vakantiearoma van Pernod. Een feest.

Het is lang geleden dat ik kipfilet heb besteld in een restaurant, en ik krijg deze keer geen spijt. De filet is in bindsla gewikkeld, op lage temperatuur gegaard en treffend gecombineerd met zoete pruimen en krokante bacon naast jonge courgettes.


Gepaneerde schol – net zo’n lastig product als kipfilet – ligt op risotto, we drinken Picpoul de Pinet (€4,50 per glas), het peil van het (kraan)water op tafel wordt attent bijgehouden. Mevrouw Meijer is een bijzonder aangenaam restaurant met een uitstekende keuken, een niet-alledaagse combinatie. Dat ook de clafoutis met kersen, zo uit de oven geserveerd, helemaal in orde bleek, was dus al geen verrassing meer. Voor het hele festijn betalen we net geen €120, dat zou dus ruim onder de honderd gebleven zijn als we de oesters hadden overgeslagen, want een menu eet je hier al voor €30. Een van de allerleukste zaken van Rotterdam, en dan heb ik het niet eens over de naam. RH

Mevrouw Meijer, Gerard Scholtenstraat 37b, Rotterdam. Tel. 010-4663367.

Reageer op artikel:
Franse vakantiesferen
Sluiten