Spring naar de content

Pretcommissie

'Toekomstige promovendi die op een koopje willen promoveren, weten nu bij welke hoogleraren ze moeten aankloppen." Was getekend: NIOD-onderzoeker Gerard Aalders in het periodiek De Republikein.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Zijn doelwit: de promotiecommissie van Annejet van der Zijl, auteur van het boek Bernhard - Een verborgen geschiedenis.

Van der Zijl promoveerde in maart op haar prins Bernhard-studie. Tot de promotiecommissie behoorden onder anderen Hans Blom, Cees Fasseur en Geert Mak.

Aalders hakt dit gewichtige trio in een recensie in het clubblad der republikeinen volledig aan mootjes.

Allereerst: hij vindt het boek 'fascinerend' en constateert dat Van der Zijl Bernhard op rake wijze typeert: als een gewetenloze charlatan. Maar als proefschrift is het werkstuk 'belabberd'. Aalders' kritiek, ultrakort samengevat: er staan tal van feitelijke onjuistheden in en het notenapparaat deugt niet. Dat verwijt hij vooral 'de pretcommissie'.

Blom wil niet reageren. "Ik heb Aalders' stuk niet gelezen," bromt hij. "Of ik een reactie heb als ik het wél gelezen heb? Dat weet ik nog niet."

Fasseur mailt: "De recensie van Aalders heb ik met belangstelling gelezen, maar ik onthoud mij van commentaar. Ik vind het niet kies om als lid van een promotiecommissie over de kwaliteiten van een proefschrift met de media in discussie te treden."