Spring naar de content

Utrechtse GroenLinks-wethouder: democratie is voor sufferds

Het volgende hoofdstuk in HP/De Tijd’s feuilleton Wat is er mis in Utrecht?  GroenLinks-wethouder van Financiën Mirjam de Rijk besloot gisteren dat het dualisme voor haar niet geldt. Ze verstuurde een persbericht over de behandeling van de Voorjaarsnota van de getroubleerde gemeente. Niks mis mee natuurlijk. Ware het niet dat de gemeenteraadsvergadering nog moest beginnen…

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Diverse fractievoorzitters noemden de gang van zaken schandalig. Want waarom zou je nog gaan vergaderen als de collegepartijen GroenLinks, PvdA en bijwagen D66 alles toch al hebben afgebakken. Of zoals Raadsnestor Vincent Oldenborg (Leefbaar Utrecht) het omschreef: “Dan kunnen we net zo goed bier gaan drinken.”

De Rijk noemde het versturen van het persbericht een ‘beginnersfout’. Daarmee werd pijnlijk duidelijk dat ze nagenoeg geen bestuurlijke ervaring heeft. Wethouder van één van de grootste steden in Nederland en vervolgens zeggen dat je niet weet dat een persbericht verstuurd is. Terwijl bronnen op het stadhuis wel degelijk zeggen dat ze opdracht heeft gegeven tot het versturen van het persbericht. Benieuwd wie Femke Halsema in het Kabinet gaat zetten, mócht GroenLinks gaan meeregeren.

Enfin, Utrecht. Het blijft een boeiende stad.