Gerd Leers: CDA moet regeren

frank verhoef 5 jul 2010 Politiek

Oud-burgemeester van Maastricht Gerd Leers vindt dat het CDA moet regeren, want bestuursdeelname werkt heilzaam. “De noodzakelijke herbronning mag geen doel op zich zijn.” En dat is weer goed nieuws voor de VVD-kiezer, die helemaal [[popup file=”2010-07/afbeelding_77.png” description=”niets” alt=”Bron: De Telegraaf” align=”inline” ]] ziet in Paars-plus.

In een artikel in het zomernummer van Christen Democratische Verkenningen (kwartaalblad van het wetenschappelijk instituut van het CDA) schrijft de voormalige burgemeester dat ‘juist nu’ het nemen van verantwoordelijkheid ‘heilzaam’ kan werken. Met welke partijen er een coalitie moet worden gevormd, zegt hij er niet bij.

Fractievoorzitter en demissionair minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen houdt in ieder geval al een aantal weken de boot af voor regeringsdeelname. Verhagen wil eerst dat de VVD en PVV er samen uitkomen. Leers vindt dat Verhagen gelijk heeft dat het CDA bescheidenheid past. “Maar Verhagen heeft ook gelijk dat hij een eventuele betrokkenheid van het CDA bij een nieuw te vormen coalitie niet op voorhand uitsluit.”

Regiovoorzitters van het CDA waren er een week na de verkiezingen juist als de kippen bij om deelname aan een nieuw kabinet van de hand te wijzen. Leers vindt dat kinderachtig: “Op voorhand kiezen voor de oppositie is als het kind dat op zijn donder heeft gehad en zich opsluit in zijn kamer, mokkend over zoveel onbegrip.”

Wat het CDA nu echt wil, is nog steeds ongewis. Een ding is in ieder geval glashelder: de VVD-kiezer wil geen kabinet dat bestaat uit drie linkse partijen met de VVD aan het roer. Slechts acht procent van de VVD-kiezers vindt dat een goed plan. Als de dame en heren zijn uitonderhandeld en er geen Paars regeerakkoord komt te liggen, kan het CDA alsnog aanschuiven om een midden- of een rechts kabinet te vormen. Een slimme onderhandelingstactiek?

Leers heeft nog een advies voor zijn partij: “Geen gemopper en een gevoel van niet begrepen te zijn. Aan de slag door op alle fronten actief te laten zien dat we de boodschap begrepen hebben en ertoe willen doen.”

[[ poll uid=187 ]]

Reageer op artikel:
Gerd Leers: CDA moet regeren
Sluiten