Spring naar de content

Politieknietje is oké

Een politieagent die na een woordenwisseling met een stoepfietser pardoes een knietje uitdeelt – mag dat? Nu blijkt: ja, dat mag.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Haarlem, 1 juli 2010. Een fietser die de stoep gebruikt als fietspad wordt door twee toezichthouders staande gehouden en vriendelijk doch dringend verzocht zijn weg met de benenwagen voort te zetten. De fietser is het daar duidelijk niet mee eens en zet het op een tamelijk ongenuanceerd schreeuwen.

<object width=”410″ height=”330″><param name=”movie” value=”http://www.youtube.com/v/yO9Y9zGjodk&amp;hl=nl_NL&amp;fs=1″></param><param name=”allowFullScreen” value=”true”></param><param name=”allowscriptaccess” value=”always”></param><embed src=”http://www.youtube.com/v/yO9Y9zGjodk&amp;hl=nl_NL&amp;fs=1″ type=”application/x-shockwave-flash” allowscriptaccess=”always” allowfullscreen=”true” width=”410″ height=”330″></embed></object>

De ambtenaren in kwestie voelen zich kennelijk geïntimideerd en besluiten de politie in te schakelen om dit aanstaanjagende stuk schorriemorrie in de kraag te grijpen. Eenmaal ter plaatse ontstaat een woest handgemeen, waarop de mannelijke helft van het diendersduo de stoepfietser trakteert op een welgemikte knie op de plexus solaris.

Verontwaardiging alom natuurlijk, want is het niet wat erg doortastend om meteen tot fysiek geweld over te gaan? Dient de politie in deze omstandigheden niet het juiste voorbeeld te geven en de man al pratend tot bedaren te brengen? Welnee, zegt plaatsvervangend politiedistrictschef Anne- Marie Feije. Zij vindt het toegepaste geweld bij de aanhouding van de trottoirterrorist ‘redelijk als je weet hoe de man zich gedroeg en reageerde’.

Welnu, beoordeel de beelden zelf: is het gedrag van die fietser met het postuur van Wesley Sneijder inderdaad dusdanig bedreigend dat een dergelijke uithaal gerechtvaardigd is? Of is hier toch sprake van onnodig machtsvertoon?

Onderwerpen