Henk is naar Amerika!

Jan Zandbergen 9 jul 2010 Cultuur

Waarin boekenbons Kraima na een krappe kwarteeuw zijn biezen pakt

Henk Kraima doet iedereen de hartelijke groeten. Hij heeft de directiestoel van de CPNB na 24 jaar verruild voor een terrasje in Manhattan, en hoopt op zes maanden onafgebroken mooi weer. Kraima’s afscheid had de vorm van een alternatief Boekenbal in de Stadsschouwburg, waar veel uitgevers en boekhandelaren hun opwachting maakten, plus de demissionaire staatssecretaris van OWC, Marja van Bijsterveldt. Zij bracht namens Beatrix een lintje mee.

De decoratie was de afsluiting van een voorprogramma, waarin veel fans en een enkele zeer streng geselecteerde criticus hun mening gaven over de scheidende directeur. Ceremoniemeester was Erik van Muiswinkel, die al eerder het felbegeerde goedkeuringsstempel van Kraima had gekregen. Kraima’s loyaliteit kende geen houdbaarheidsdatum als hij het idee had dat je iets kon brengen waar de CPNB behoefte aan had, en daar kunnen we persoonlijk over meepraten. Op foto twee buigt de spreekstalmeester zich over de Grote Eén van de Nederlandse bellettrie, Harry Mulisch.

Kraima was de bedenker van de Maand van het Spannende Boek, dat marketingtechnisch meer omvat dan de klassieke thriller of detective. Tot ongenoegen van het Hollandse schrijversvolkje was het thema dit jaar ‘Scandinavië’ geweest, en dat was tegen het zere nationale been. Desondanks waren er veel Spannende Uitgevers in de Stadsschouwburg, met in hun kielzog toch nog twee van de drie Spannende Blondjes; alleen Saskia Noort ontbrak. Ook René Appel was er, maar die komt eigenlijk altijd.

Bastiaan Geleijnse en Jean-Marc van Tol van Fokke & Sukke (en ontwerpers van de F&S petit-fours ter plekke) zijn sinds mensenheugenis CPNB-gecertificeerd en desondanks nooit te beroerd Kraima ter plekke te dollen. Het feestvarken wenste lang niet met iedereen op de foto te gaan en had daartoe listig een kartonnen replica van zichzelf laten vervaardigen, zodat ook oninteressante boekhandeltypes zich konden laten vastleggen met de gastheer. Dit herinneringsexemplaar werd na afloop hartstochtelijk bejaagd door het helaas onvermijdelijke schorriemorrie dat altijd op zo’n party rondloopt, en bevindt zich naar verluidt inmiddels op de redactie van Propria Cures.


De Freriksjes waren het bewijs dat er ook nog enkele waarlijk beschaafde heren rondliepen. Links staat Philip, de voorzitter van Nederland Leest, met rechts zijn aangenomen broer Kester, de romancier, tevens kenner en liefhebber van blauwe literatuur & bruine meisjes. Nog meer keurig volk op foto vijf, met de VPRO-lievelingetjes Adriaan van Dis en Geert Mak.

Eppo van Nispen tot Sevenaer, de opvolger van Kraima, was ooit baas van de hipste bibliotheek van Nederland. En hij is een Minervaan uit Leiden, dus als al het andere onverhoopt totaal mislukt, kun je in elk geval na afloop, staande op de CPNB-brokstukken, een goed glas bier met hem drinken.

Reageer op artikel:
Henk is naar Amerika!
Sluiten