Is het Sharon?

import haagse post 9 jul 2010 Politiek

Flinke sneer vorige week van Jan Marijnissen in Vrij Nederland naar PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma.

Die laatste claimt het nestorschap in de Kamer. Volgens Marijnissen kan dat niet: “Een nestor is degene die het langst aan één stuk in de Kamer heeft gezeten.” Wanneer Marijnissen met een uitspraak van Dijksma wordt geconfronteerd dat zij toch echt de opvolger is van Bas van der Vlies, zegt de SP’er: “Het feit dat ze dat zegt, is al een duidelijke indicatie voor hoe zij karakterologisch in elkaar zit.” Au! Maar het wordt nog mooier: André Rouvoet heeft namelijk ook het nestorschap opgeëist. Tijdens zijn kandidaatstelling als lijsttrekker zette de ChristenUnie in een verklaring: “Naar het zich laat aanzien zal hij daarmee de nestor van de nieuwe Tweede Kamer zijn.” En om de zaak te bemoeilijken: Maxime Verhagen heeft evenveel dienstjaren als Rouvoet en Dijksma. Allen zijn namelijk van de lichting ’94.

De vraag doemt dus terecht op: wie is nu eigenlijk de nestor van de Tweede Kamer? Volgens oud-nestor Van der Vlies is dat Dijksma: “Zij komt alfabetisch als eerste en is daarom ook net iets eerder beëdigd dan Rouvoet en Verhagen.”

En hij heeft gelijk.

Een woordvoerder van de Tweede Kamer bevestigt de opmerkingen van Bas van der Vlies; Sharon Dijksma is met haar 39 lentes de nestor van de Kamer. Veel heeft het niet om het lijf; af en toe een praatje houden als Kamerleden afscheid nemen. Maar als Van der Vlies sprak over het functioneren van de Kamer, was het doodstil in de Nationale Vergaderzaal. Het is de vraag of dat in het geval van Dijksma ook zo is.

Reageer op artikel:
Is het Sharon?
Sluiten