Paul van Liempt

Ernest Marx 9 jul 2010 Leven

Paul van Liempt (Houten, 1962) is journalist, schrijver en radiomaker. Op BNR Nieuwsradio presenteert hij elke werkdag het programma Aan de slag.

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Een mengeling van onrust en prettige opwinding. Voor BNR ben ik met veel leuke dingen bezig. Daarnaast komt er in oktober een nieuw boek uit over babyboomers, dat ik samen met Paul van Gessel heb geschreven. De deadline nadert en we moeten er nog flink aan trekken. Dat zit voortdurend in mijn hoofd bij alles wat ik doe, en dat geeft wat onrust.

Lijkt u op uw moeder?

Ik ben een optimist en zal niet snel bij de pakken neerzitten. Dat heeft mijn moeder ook. We zijn spraakzaam, maar zij kan beter over gevoelens praten dan ik.

Aan wie ergert u zich?

Aan moralistische babyboomers die geloven in een maakbare samenleving en dat dwingend aan anderen opleggen. Ik erger me ook aan intriganten op de werkvloer.

Wat zijn uw dagdromen?

Wonen en werken als journalist en schrijver in New York. Maar dan wel in een mooi en onbetaalbaar appartement aan Fifth Avenue met uitzicht op Central Park.

Wie zijn uw helden?

Johan Cruijff, die ik als jongetje van tien voor het eerst zag spelen. Scott Fitzgerald, vanwege de combinatie van literatuur en glamour. Jay McInerney; ik heb zelfs de hotels in New York bezocht waar hij geïnterviewd is. En de Franse actrice Stephane Audran. Ik vind haar de meest stijlvolle vrouw ter wereld.

Wat is uw grootste angst?

Op werkgebied heb ik altijd geprobeerd meerdere ballen in de lucht te houden. Daar floreer ik bij, en daarom past freelancen zo goed bij mij. Mijn grootste angst is dat alles opeens misgaat en er geen enkele bal meer is om in de lucht te houden, maar die angst is de laatste tijd minder groot.


Heeft u ooit een mystieke ervaring gehad?

Nee. Ik geloof er zelfs niet in als anderen beweren dat ze zo’n ervaring hebben gehad. Ik denk dat er altijd wel een logische verklaring te bedenken is.

Bent u aantrekkelijk?

Hoewel ik daar qua uiterlijk nooit volmondig ‘ja’ op heb kunnen zeggen, is het met de jaren nog minder geworden. Dunner haar, meer rimpels, meestal een bril nodig. Ik moet het echt hebben van mijn charmes in de strijd gooien.

Bent u monogaam?

De laatste tijd wel.

Wat is uw definitie van geluk?

Zorgeloosheid. Dat betekent: niets aan mijn hoofd hebben en niet diep nadenken over wat ik verder in het leven moet.

Waar schaamt u zich voor?

Als ik me achteraf realiseer dat ik tijdens een gezellig etentje met vrienden te veel heb gepraat en te weinig interesse in anderen heb getoond.

Wanneer heeft u voor het laatst gehuild?

De laatste keer dat ik dagen achtereen huilde was vijftien jaar geleden. Ik zeg niet waarom.

Lijkt u op uw vrienden?

Ja. We hebben dezelfde vrijheidsdrang. Zoveel mogelijk doen wat we zelf willen en ons niet zomaar iets door anderen laten opleggen.

Als u iets aan uzelf zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?

Mijn balans zou beter mogen: iets meer rust, iets minder werken.

Wie is uw grootste liefde?

Mijn vrouw, Liesbeth.

Wat is uw grootste ondeugd?

Ik heb een grote behoefte om mensen te plagen. Ook als het niet functioneel of zelfs ongepast is. Het is een beetje onvolwassen.

Hoe moedig bent u?

Ik ben tamelijk moedig omdat ik behoorlijk veel risico’s neem. Als iets me niet bevalt, stap ik op. Wat de consequenties ook zijn. Het zit soms tegen het roekeloze aan.


Wanneer was u het gelukkigst?

Op de momenten waarop ik verliefd was. Dat euforische gevoel is nergens mee te vergelijken. Vroeger was ik zo vaak verliefd dat mijn vrienden mij niet meer serieus namen.

Welke eigenschap waardeert u in een man?

Intelligentie, humor, en dat gevoel een rol speelt als je met elkaar praat.

Welke eigenschap waardeert u in een vrouw?

Intelligentie, humor en dat andere vrouwen van haar vinden dat ze een aanstelster is. Dat is meestal een spontaan type dat door haar energieke gedrag aandacht naar zich toe trekt.

Wat is uw dierbaarste bezit?

Mijn prachtige blauwe laarzen die ik in New York heb gekocht. Ik heb een schoenen-tic. Ik heb ruim twintig paar.

Hoe ontspant u zich?

Door een dag lang te lanterfanten in en om het huis: de krant lezen, tv-kijken, een wandelingetje maken door Amsterdam.

Wat is uw grootste mislukking?

Twee lange relaties die door mijn schuld zijn uitgegaan.

Wat is uw grootste prestatie?

In de periode dat ik bij BNR begon, gebeurden er onprettige dingen met enkele familieleden. Mijn hoofd stond daardoor niet alleen niet naar werk, maar ik moest ook nog een boek afmaken. Dat is uiteindelijk gelukt. Ik ben geneigd om in zo’n drukke periode mijn persoonlijke leven te verwaarlozen. Dat heb ik toen niet gedaan. Daar ben ik trots op.

Gelooft u in God?

Ik ben katholiek opgevoed, maar ik twijfel altijd aan alles.

Wie hoopt u nooit meer terug te zien?

Als iemand mij een streek heeft geleverd, kan ik ziedend zijn en wens ik diegene hel en verdoemenis toe. Na twee dagen is dat altijd weer voorbij.


Wat is de beste plek om te wonen?

In Manhattan, maar dan wel in luxe omstandigheden bij Central Park. Of in de wijk Palermo in Buenos Aires.

Wat is uw devies?

Leef vastberaden, maar soepel en met mate.

Reageer op artikel:
Paul van Liempt
Sluiten