Moslima’s ontwaken

Renate van der Zee 14 jul 2010 Politiek

Een traditioneel moslimmeisje moet als maagd het huwelijk ingaan en met bloed haar maagdelijkheid bewijzen. Over onderwerpen als incest en seksueel misbruik hoort ze te zwijgen. Maar toch is er een kleine voorhoede Marokkaanse en Turkse vrouwen voorzichtig bezig met een fluwelen seksuele revolutie. ‘Meisjes worden opgevoed met angst.’

Amina Benzean was nog niet officieel getrouwd toen ze haar maagdelijkheid verloor. Haar verloofde en zij waren door een imam in de echt verbonden en ze woonden al samen toen op een dag het hemelbed werd bezorgd dat ze hadden uitgezocht. En van het een kwam het ander.
Maar zo’n twee weken voor de officiële bruiloft betrapte ze haar verloofde met een andere vrouw. Ze sprak hem erop aan, hij gaf toe dat hij vreemd ging, maar hij verwachtte dat de bruiloft gewoon door zou gaan. “Ik heb je ontmaagd, dus je móet wel met me trouwen,” zei hij. “Ik dacht het niet,” antwoordde Amina en ze blies de hele trouwerij af.
Amina’s vader vond dat ze gelijk had, maar haar moeder was in alle staten. “Je moet hem vergeven!” riep ze. “Je bent geen maagd meer. Denk aan de schande. De mensen gaan praten. Je vindt nooit meer een andere man.”
Een jaar later vond Amina toch een andere man. Ze maakte er geen geheim van dat ze geen maagd meer was, en hij zei dat hij het geen probleem vond. Maar de zeven jaar dat hun huwelijk duurde, kreeg ze bij elke ruzie steevast het hetzelfde verwijt naar haar hoofd. Ze was geen maagd geweest. Het huwelijk overleefde het niet.
“Ik draag het stigma nog steeds met me mee,” vertelt Amina. “Ik ben ongetrouwd, geen maagd meer en ik ben daar open over. Dat betekent dat mensen in mijn gemeenschap over me roddelen. Ik zal het wel met iedereen doen, zeggen ze.”
Amina Benzean is een uitzonderlijke vrouw. Dat ze als Marokkaanse haar huwelijk durfde af te blazen en open is over het verlies van haar maagdelijkheid is heldhaftig. Want nog steeds geldt in Marokkaanse en Turkse kringen maagdelijkheid als de grootste schat die een meisje bezit, en die moet ze beschermen alsof haar leven ervan afhangt. Soms hangt haar leven er daadwerkelijk van af. Of in ieder geval haar levensgeluk. Want wie haar maagdelijkheid voortijdig verliest, wordt gezien als losbandig en brengt schande over haar voltallige familie.

Lees de rest van het artikel in HP/De Tijd van deze week

Reageer op artikel:
Moslima’s ontwaken
Sluiten