Spring naar de content

Harde bewijzen

Het drinken van alcohol wil nog weleens gekoppeld worden aan het onvermogen om seksueel te presteren. “It provokes the desire, but it takes away the performance.” Aldus Shakespeare. Je krijgt meer zin, maar je presteert minder. En toch: wie met mate drinkt, geniet juist uitbundig, volgens de Universiteit van Florence. Daar is een onderzoek gedaan onder achthonderd Italiaanse vrouwen tussen de achttien en vijftig jaar. Het drinken van twee glazen wijn per dag resulteerde in een beduidend beter seksleven, zo bleek uit hun antwoorden op de Female Sexual Function Index, een wetenschappelijk beproefde vragenlijst waarmee seksueel functioneren kan worden bepaald.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Dat gebeurt aan de hand van een scorelijst, waarvan het laagste cijfer 2 en het hoogste 36 is. Hoe hoger het eindcijfer, des te beter de seks. Vrouwen die twee glazen wijn per dag dronken, noteerden 27,3 punten, tegen 25,9 voor de gebruiksters van één glas en 24,4 voor de geheelonthoudsters.

De onderzoekleidster meent een verklaring te hebben voor het verschil. “Wie binnen het mediterrane dieet twee glazen rode wijn drinkt, heeft een betere cardiovasculaire conditie. En een goede cardiovasculaire conditie is onlosmakelijk gekoppeld aan een gezond seksleven. Daarbij doet de alcohol in wijn nog iets anders: het neemt de remmingen weg.”

In 2009 is in Australië een studie gedaan naar de seksuele prestaties van mannen. Aan de Universiteit van West-Australië werd geconstateerd dat matig alcoholgebruik leidt tot een afname van erectiestoornissen met 25 tot 30 procent. Ook het Australische onderzoeksteam meent dat het resultaat te danken is aan de positieve bijdrage die matige alcoholconsumptie heeft op de cardiovasculaire conditie. De penis, waarin zich veel bloedvaten bevinden, profiteert daar dus ook van. De hoofdonderzoeker verzucht in het onderzoeksverslag echter dat hij het jammer vindt dat men het er in de medische wereld nog steeds niet over eens is dat alcohol erectiebevorderend werkt. En dat terwijl hij daar toch daadwerkelijk ‘harde bewijzen’ voor heeft.

Het stond er echt.