Ieder z’n ding

Mark Traa 15 jul 2010 Cultuur

Buiten de ‘normale’ seksuele omgang is er de wereld van de parafilie: de erotische aantrekking tot het ongewone. Zeg maar gerust: het zéér ongewone. Een niet uitputtend maar wel adembenemend ABC.

Mensen die opgewonden worden van een partner met een geamputeerd lichaamsdeel. Verwant is Apotemnofilie, een verlangen om een of meer gezonde ledematen te laten amputeren – relatief vaker links dan rechts overigens. Het is een wens die vaak al komt opzetten in de kindertijd. Een website voor en door liefhebbers: www.overground.be.

Een parafilie waarbij iemand opgewonden wordt van het risico te worden gedood. Nodeloos te zeggen dat autassassinofilisten (vier keer woordwaarde) anderen de stuipen op het lijf kunnen jagen.

Iemand met een biastofilie krijgt een seksuele kick van het aanvallen van een persoon, liefst een vreemde, die daar niet mee instemt. Bij raptofilie gaat het concreet om het verkrachten van iemand. De opwinding zit hem in de angstige reactie van het slachtoffer en het machtsgevoel dat dit opwekt.

Mensen die opgewonden worden wanneer ze worden beroofd of vastgehouden, of worden betaald voor seksuele diensten.

Tja, ze bestaan: mensen die kicken op het eten van ontlasting. We leggen het verder maar niet uit, oké?

Er zijn mensen die opgewonden raken door het geluid en de aanblik van insecten en wormen die worden vertrapt onder de hak van een vrouwenschoen. Het American Journal for Crush Freaks heeft honderden abonnees. Er zijn bijeenkomsten voor liefhebbers en er circuleren films.

Genot ontlenen aan het huilen van anderen. Geen onbekend verschijnsel in het wereldje van sm, waar de ene persoon de andere (met diens instemming) kleineert en/of pijn doet.

Emetofielen worden opgewonden van braken, door henzelf of door anderen.

Mensen die opgewonden worden van kleine insecten, zoals mieren, die over hun geslachtsdeel kruipen. Te gek om waar te zijn? Toch is er een heus wetenschappelijk artikel in het Journal of Sex and Marital Therapy gewijd aan één ontdekt geval van formicofilie


Een frotteur is iemand die opgewonden wordt van het wrijven met zijn geslachtsdeel tegen een andere persoon die daarop niet is voorbereid en in elk geval geen toestemming heeft gegeven. Frotteurs worden zo nu en dan opgepakt nadat ze zich in een volle tram tegen een andere passagier hebben aangewreven.

Een seksuele voorliefde van jongere mensen voor ouderen.

Joran van der Sloot claimde een huwelijksaanzoek te hebben gekregen in de gevangenis in Peru. En hij is niet de eerste misdadiger tot wie mensen zich seksueel voelen aangetrokken: zelfs Marc Dutroux kreeg liefdesbrieven. Hoe gruwelijker de misdaad, hoe liever de hybristofiel het ziet.

Precies wat de naam doet vermoeden: het genieten van het rectaal injecteren van vloeistof. En denk niet dat we het hier hebben over wat verwarde enkelingen. Het internet staat vol met websites van liefhebbers. Er worden bijeenkomsten gehouden, boeken geschreven en dvd’s uitgebracht over het inspuiten van de vloeistof en de kunst van het zo lang mogelijk ophouden.

Opgewonden raken van stof, rommel of viezigheid, zoals gedragen ondergoed.

Opgewonden raken van (het zien van) neuspeuteren. Echt waar, in de marge van de pornowereld bestaan websites vol foto’s van neuspeuterende vrouwen.

Seksuele omgang hebben met lijken. De Indiase forensisch geneeskundige Anil Aggrawal onderscheidt maar liefst tien categorieën, variërend van mensen die zich graag uitleven in rollenspelen waarbij iemand doet alsof hij dood is tot mensen die niet in staat zijn tot seks met levenden en per se een dood lichaam willen. In Nederland zijn er amper gevallen bekend.

Mensen die intieme gevoelens koesteren bij objecten. Objectum-seksualiteit (zoals het ook wel heet) is geen fetisj; objectofielen hoeven ‘hun’ voorwerp niet bij de hand te hebben om ervan te kunnen genieten en koesteren er bovenal gevoelens voor die wat hun betreft vergelijkbaar zijn met die voor een mens. Objectofielen hebben bovendien nogal eens het probleem dat hun ‘liefde’ nogal omvangrijk is: het kan een trein zijn, een tuinhek, de Berlijnse muur of een brug. De voorzitster van de internationale vereniging voor objectum-seksualiteit is (officieus, dat wel) getrouwd met haar grote liefde: de Eiffeltoren. Zie www.objectum-sexuality.org en het artikel op pagina 56.


Opgewonden raken door tanden, in sommige gevallen door het trekken ervan.

Opgewonden raken door (lichaams)geuren.

Een pyromaan is verslaafd aan het stichten van branden. Een pyrofiel voelt er ook nog seksuele opwinding bij.

Opgewonden raken van het vrijen met iemand die (nog) slaapt. Of van het idee alleen al, dat je de liefde bedrijft met een slapend persoon. Er circuleren vele filmpjes van en voor somnofielen op internet, met actrices die een man bevredigen – of door een man wórden bevredigd – en intussen net doen alsof ze slapen.

Opgewonden raken door de vertoning van spierkracht, bijvoorbeeld door bodybuilders.

Opgewonden raken door het bekijken van (natuur)rampen, die al dan niet zelf zijn gearrangeerd. De omstreden film Crash van David Cronenberg (1996), genomineerd voor een Gouden Palm, draait om mensen die een kick krijgen van het zien van auto-ongelukken.

De ouderwetse telefoonhijger.

Opgewonden raken door het drinken van urine, of zien hoe anderen dat doen, of zelf te worden ondergeplast. Ook: urolagnie, golden shower.

Opgewonden raken van de gedachte om – al dan niet levend – te worden opgegeten.

Seks met dieren. Ook: bestialiteit.

Reageer op artikel:
Ieder z’n ding
Sluiten