Spring naar de content

Vrouwenquotum EU is discriminatie

De EU zet zich sinds 2000 al aan alle kanten in om discriminatie tegen te gaan door middel van allerhande wetgeving. Verrassend is het dus dat Eurocommissaris Viviane Reding nu met een voorstel komt om vrouwen positief te gaan discrimineren via een wet die bedrijven moet verplichten meer vrouwen aan de top te hebben. Positieve discriminatie bestaat namelijk niet, en is per definitie discriminerend voor een andere partij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Positief discriminerende maatregelen zijn ook in ons land niet vreemd. Demissionair minister Ter Horst kreeg vorig jaar maart de volle lading toen ze met alle geweld een gekleurde of vrouwelijke politiechef wilde (waar ze overigens later op terug kwam), en in oktober van dat jaar kwam de VVD met een “inspanningsverplichting” om in bedrijven meer vrouwen op topfuncties te krijgen.

Deze inspanningsverplichting ging echter veel minder ver dan wat de Eurocommissaris nu voorstelt en wat haaks staat op de eigen wetgeving van de EU. Zo lezen we op de site van de EU: “Artikel 13 van dit nieuwe verdrag kende nieuwe bevoegdheden toe aan de commissie om discriminatie op grond van geslacht, ras of ethnische afstamming, godsdienst of overtuiging, handicap, leeftijd of seksuele geaardheid te bestrijden.” Reding lijkt met haar voorstel dus volledig tegen de EU’s eigen wetten in te gaan.

Volgens het voorstel wil Reding bedrijven een jaar de tijd geven om het percentage vrouwen op hoge functies vrijwillig omhoog te krikken. Voldoet men daar binnen dat jaar niet aan, wil ze de bedrijven met een wet dwingen vrouwen aan te stellen. Dat hierdoor wellicht voor een functie beter geschikte (mannelijke) zwaargewichten gepasseerd gaan worden, wat negatief kan zijn voor een bedrijf, daar gaat Reding aan voorbij. Verder is zeker niet iedereen van de noodzaak van deze maatregel overtuigd, zoals bijvoorbeeld journaliste Marike Stellinga, die vorig jaar een boek over dit onderwerp uitbracht.

Volgens medewerkers van Reding liggen er nog geen concrete plannen om het quotum te realiseren, en is het vooralsnog niet meer dan een voorstel.

Onderwerpen