Spring naar de content

‘Aboutaleb wist zelf niets van Twitter-aangifte’

Een voetballiefhebber die op Twitter iets naars zei over burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, kreeg een boete van 350 euro wegens belediging. Maar, zo zegt de delinquent: “Aboutaleb zelf wist tot de berichtgeving in alle kranten waarschijnlijk niets van deze zaak”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

De twitteraar, die niet met naam en toenaam genoemd wil worden om niet weer in de problemen te komen, kreeg van de agenten te horen dat deze hem op het spoor gekomen waren via het invoeren van trefwoorden op Google. “Mij werd verteld dat in dit geval de burgemeester zelf niet eens op de hoogte gesteld was. De agenten die mijn uitspraak online vonden hebben zelf deze aangifte gedaan” zo zegt hij. Ook wil hij kwijt dat het dus, in tegenstelling tot wat De Telegraaf bericht, absoluut niet om bedreiging ging. “Dat is echt Telegraaf-journalistiek. Het ging om een opmerking die hoogstens dubbelzinnig opgevat kon worden. Het was eigenlijk gewoon in een opwelling na de finale, en ik had het niet moeten zeggen. Voor mij is het na deze boete ook afgedaan, en ik herhaal de opmerking dan ook niet.”

Wat wel apart is aan dit verhaal, is dat de politie dus op het punt staat actie te gaan voeren wegens roofbouw op de agenten door de inzet bij evenementen, maar heeft zij blijkbaar wel tijd om ‘Aboutaleb+klootzak’ in te voeren in een zoekscherm en daarna zelf aangifte te doen. We belden Babette Knol, woordvoerster van het Openbaar Ministerie, voor een commentaar.

Klopt het dat de burgemeester zelf niet betrokken was bij de aangifte?
“De aangifte is gedaan namens de burgemeester. Ik weet niet of het door de agenten is gedaan die de betreffende twitteraar hebben uitgenodigd op het politiebureau, maar de aangifte is in ieder geval gedaan omdat de heer Aboutaleb zich beledigd voelde.”

Voor de goede orde, het ging dus alleen om belediging, en niet om bedreiging, zoals De Telegraaf zegt?
“Het ging inderdaad alleen om belediging van de burgemeester. Dit werd geconstateerd door onze mensen die het internet in de gaten houden, hierop is actie ondernomen. Van bedreiging was geen sprake.” 

Heeft de politie hier wel tijd voor? Als iedereen die wel eens online beledigd is hiervan aangifte gaat doen, krijgen jullie het wel heel druk.
“Het gebeurt ook zeker niet in alle gevallen dat er aangifte gedaan wordt. In dit geval echter wel. Ondanks dat de aangifte niet door de burgemeester zelf is gedaan, is het wel gedaan omdat deze zich beledigd voelde.”

Oppassen met wat je zegt op Twitter, dus?
“Strafbare uitlatingen zoals belediging of oproepen tot rellen worden inderdaad in de gaten gehouden en bestraft. “

De burgervader zelf is niet bereikbaar voor commentaar, die zit volgens de woordvoerster in Zuid Frankrijk op het moment.