Spring naar de content

Zin & onzin van muzikale drugs. ‘Je wordt duizelig en raakt gedesoriënteerd’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

De angst voor I-dosing slaat om zich heen. Na de VS en Nederland is nu ook België in de ban van de muzikale drugs. Onbekend, eng en het ergst van al: volkomen legaal. Hoe het werkt? “Je wordt duizelig en raakt gedesoriënteerd. Dat lijkt op een high.”

Hou je van een lekkere trip, of ben je meer iemand van de XTC? Voor elk wat wils in de digitale coffeeshop. Want tegenwoordig zijn drugs gewoon te downloaden op internet, en dat is een groot gevaar, volgens zo’n beetje alle kranten.

De ‘drugs’ zijn in feite niet meer dan mp3-bestandjes die op een iPhone of iPod gezet kunnen worden. Daarna is het een kwestie van koptelefoon op en gaan.

Maar is die blinde angst terecht? Verschillende filmpjes op internet tonen spacende jongens en meiden, compleet van de wereld met een koptelefoon. Stoned worden van muziek, kan dat echt?

Volgens Dave Krooshof, docent geluidstechniek aan de Theaterschool Amsterdam kan dat wel degelijk. “Het geluid wat gemaakt wordt, werkt op je hersenen. Het zijn twee lage tonen waarvan de toonhoogte een paar hertz verschilt. Je brein probeert het geluid te plaatsen, de richting ervan te bepalen. Dat lukt niet omdat de plaatsinformatie te chaotisch wordt. Je wordt dus duizelig en raakt gedesoriënteerd. Dat lijkt op een high.”

Maar dat is volgens Krooshof niet schadelijk. “Het is pas sinds kort populair, maar dit bestaat al heel lang. In 1996 kwam ik er al eens mee in aanraking. Volgens mij heeft het in al die tijd nog nooit voor problemen gezorgd.”

Verbieden is dan wat hem betreft ook geen optie. “Het draait om een desoriëntatie. Als je dit wil verbieden moet je ook draaimolens de deur uit doen. De hebben in principe een vergelijkbaar effect.”?

Onderwerpen